tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Globalt avtal om plast ska tas fram – FN-toppen: ”En historisk överenskommelse”

Publicerad: 3 mars 2022, 13:30

Avtalet ska minska plastskräpet i natur och hav.

Foto: Getty

FN:s medlemsländer beslutade under sitt miljömöte UNEA-5.2 om att inleda förhandlingar om ett globalt, rättsligt bindande avtal för att stoppa plastutsläppen.
– Det är en historisk överenskommelse, säger Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN, till Aktuell Hållbarhet.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Beslutet var enhälligt, vilket är ett tecken på att både problemet och medvetenheten om problemet med plastföroreningar har ökat exponentiellt i alla världens länder, enligt Ulrika Modéer.

Nu hoppas hon att länderna så snart som möjligt ska kunna komma fram till en juridiskt bindande regelbok som likt Paris-avtalet guidar länderna i hur de ska sätta upp målsättningar och leverera på dem.

– Det är väldigt viktig att alla länder ser nödvändigheten i att ställa om och att de länder som har störst möjligheter går före. Likt Paris-avtalet ligger ett stort ansvar på de rika länderna som producerar enorma mängder plast, säger hon.

Överenskommelsen gäller hela plastens livscykel, från produktion och konsumtion till återanvändning och återvinning, och innebär att det nu finns en ram för förhandlingarna. Ambitionen är att avtalet ska innehålla globala regler och skyldigheter. Både nationer och företag ska kunna hållas ansvariga för att stoppa plastförorenignar.

Förhandlingarna förväntas inledas under andra halvan av 2022 och ska vara klara till 2024. 

Beslutet välkomnas bland annat av plastbranschen, som drivit på för ett globalt plastavtal.

– Den globala plastbranschen tycker att det här är jättebra. För oss är det viktigaste att få till en cirkulär och hållbar hantering av plast. Vi jobbar mycket för det i Sverige och inom EU men det är jätteviktigt att alla länder är med. Det behövs ett avtal och en kombination av lagstiftning, frivilliga åtgärder och samarbete, säger Lena Lundberg som är ansvarig för plastråvarufrågor hos Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM.

Överenskommelsen välkomnas också av Världsnaturfonden WWF som länge drivit frågan om ett globalt avtal mot plastföroreningar.

”Det här är en av de mest ambitiösa åtgärderna för miljön sedan Montrealprotokollet 1989, då det beslutades att fasa ut ozonnedbrytande ämnen. Det är ett stort steg framåt”, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF, i en kommentar.

Läs UNEA:s beslut här. 

 

Fakta: Snabb ökningn av plasten i haven

- Varje år dumpas cirka 11 miljoner ton plastskräp ut i haven. Marint skräp återfinns i alla världens hav men det mesta kommer från land och en mindre del från sjöfart och fiske.

- Plastkonsumtionen beräknas dubbleras från dagens omkring 300 miljoner ton till 600 miljoner ton år 2040.

- Det globala plastskräpet som sprids till haven uppskattas att fyrdubblas till år 2050.

- Om vi inte agerar nu på en global nivå kan det finnas mer plast än fisk i haven år 2050.

Källa: WWF

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev