måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Inför FN-mötet - Ipen kräver globalt plastavtal

Publicerad: 16 december 2021, 10:36

Plastpåse i havet.

Foto: Getty

Inför FN:s möte om global plastanvändning släpper Ipen nu två rapporter om giftiga kemikalier i plastavfall.

Ämnen i artikeln:

Bisfenol

JR


Förbjud skadliga kemikalier i plastproduktionen, identifiera de områden där plast verkligen behövs och skala ner all annan plastanvändning. Dessa uppmaningar kommer från miljörörelsens paraplyorganisation, International Pollutants Elimination Network eller Ipen, som nu kräver ett internationellt avtal för världens plastanvändning. 

I februari samlas världens länder under ett FN-möte för att diskutera den globala plastanvändningen och inför detta möte släpper nu Ipen två rapporter vars slutsatser tyder på att dagens plastanvändning är betydligt mer riskabel för miljön och människors hälsa än vad som tidigare uppmärksammats. 

I arbetet med rapporterna har Ipen försökt skapa en global bild av hur plast sprider giftiga kemikalier. I rapporten har författarna särskilt tittat på vilka farliga kemikalier som finns i plastspill från pelletstillverkning och plastpellets från återvinningsanläggningar som hittats på stränder. Båda studierna visar förekomsten av giftiga kemiska tillsatser och föroreningar som utgör flera hälsohot för människor och miljön. 

”Dessa nya studier ger ytterligare stöd till vår rekommendation om att genomdriva internationella åtgärder för att skapa en mer hållbar plastanvändning och att att ta itu med alla de skador som kan relateras till de giftiga kemiska tillsatserna som ofta finns i plast.”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev