Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Kalifornien kan förbjuda plastpåsar

Publicerad: 4 september 2014, 09:45

I Kalifornien har ett lagförslag om förbud mot engångsplastpåsar hamnat på guvernörens skrivbord. Om förslaget godkänns förbjuds plastpåsar i hela delstaten från och med 2015.


I Kalifornien har ett lagförslag som skulle innebära ett förbud mot engångsplastpåsar nu hamnat på guvernörens skrivbord. I delstaten finns redan ett hundratal städer som förbjudit de tunna engångsplastpåsarna men om det nya lagförslaget går igenom skulle de innebära att påsarna förbjuds i hela Kalifornien från och med 2015.

Lagförslaget skulle också innebära att affärer tvingades ta ut en avgift på minst 10 cent för återvinningsbara plast- och papperspåsar, samt att andelen återvunnen plast i påsarna ökar från 20 procent från och med 2016 till 40 procent från och med 2020. Större matvarukedjor skulle dessutom behöva ta hand om de plastpåsar som lämnas in för återvinning.

Förra året röstades ett liknande lagförslag ner men i den nya propositionen har man integrerat förslag för hur man ska hantera en eventuell förlust av arbetstillfällen om och när lagen träder i kraft och detta har gjort att flera företag och organisationer nu stödjer lagförslaget.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.