Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Los Angeles bannlyser plastpåsar i matbutiker

Publicerad: 24 maj 2012, 07:48

Trots vädjanden från plastpåseindustrin röstade en klar majoritet av kommunfullmäktige i Los Angeles för ett förbud.


Los Angeles blir USA:s största stad med förbud mot plastpåsar i matbutiker. Omkring 7.500 affärer uppskattas bli berörda av beslutet och påsarna ska fasas ut på 16 månader. Medborgarna får ta med egna påsar eller köpa papperspåsar, skriver DN.

I kommunfullmäktige röstade 13 av 14 ledamöter för förbudet, men vissa av dem ville gå ännu längre och även förbjuda papperspåsar.
‒ Min förhoppning är att man kommer att använda sig av så få papperspåsar att ett formellt förbud kanske inte ens är nödvändigt, säger Paul Koretz, ledamot i kommunfullmäktige till Los Angeles Times, som citeras av DN.

I delstaten Kalifornien används omkring 12 miljarder plastpåsar årligen men bara fem procent återvinns. Plastpåsetillverkarnas anställda demonstrerade utanför kommunfullmäktige och Mark Daniels, ordförande för den ideella organisationen American Progressive Bag Alliance, tyckte att staden borde ha inriktat sig på återvinningen istället, rapporterar DN:
‒ Med det här påsförbudet har staden valt en ytlig väg som tar bort kundens valmöjlighet istället för att satsa på program som uppmuntrar ett större återvinnande av plastpåsar, samtidigt som man behåller jobben.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.