Plast
Medborgarforskning ska ge svar på var plastskräpet kommer ifrån
Publicerad: 31 augusti 2022, 12:02
Foto: Håll Sverige rent
Ett nytt forskningsprojekt från Göteborgs universitet ska kartlägga plastskräpp i Sveriges natur. Det är första gången som medborgarforskning tillämpas på plast. Drygt 3 000 skolelever och scouter är anmälda.
En förhoppning är att forskningen ska kunna ge svar på varför plastskräp hamnar i naturen och varifrån det kommer. Forskningsprojektet samarbetar även med ”Håll Sverige rent” som även hoppas kunna använda data från insamlingen för att sätta in lokala insatser för att minska nedskräpningen.
Plasten samlas in, sorteras, vägs och registreras sedan i en databas där forskarna kan analysera resultatet och kartlägga var de stora utsläppen av plast främst kommer ifrån. I våras gjordes ett mindre pilotprojekt med liknande förutsättningar som visade att det var cigarettfimpar och oidentifierad plast som majoriteten av plast bestod av.
– Nu har vi förbättrat våra kategorier vid sorteringen av plasten så att det ska vara lättare att avgöra i vilken kategori plasten tillhör. Detta gör att vi tydligare kommer att kunna se var plasten kommer ifrån, säger Martin Bergman, projektledare, Vetenskap & Allmänhet.
Drygt 3 000 skolelever och scouter är anmälda till insamlingen som pågår under hela september. För forskarna är medborgarforskning ett sätt att snabbt få in stora mängder data med stor geografisk spridning.
– Plastexperimentet kommer att ge oss ny kunskap om orsaken till att plasten hamnar i naturen. Var är det som är anledningen? Var i kedjan brister det? När vi får reda på det är det lättare att sätta in insatser både lokalt som nationellt, säger Martin Bergman.
Läs mer om Plastexperimentet