Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Mikroplast kan spridas till fåglar via flygande insekter.

Publicerad: 20 september 2018, 05:21

Foto: Munruthel/Pixabay

Insekter som lägger sina ägg i vatten kan få i sig mikroplast som sedan förs vidare till fåglar och andra djur. Det hävdar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Mikroplast

I den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters använde forskare larver från den sydliga husmyggan, en art som är vanlig i stora delar av världen. Larverna matades med mikroplast i ungefär samma storlek som de alger som vanligtvis utgör larvernas föda. En del av den plast som larven fick i sig stannade sedan kvar inuti den vuxna myggan.

Enligt forskarna bakom studien tyder det mesta på att även andra insekter som lägger sina ägg i vatten riskerar att få i sig mikroplast, något som även en tidigare studie från Wales har visat. I den walesiska studien undersökte forskare dag- och nattsländor som levde vid floder i landet och kom fram till att hälften av sländorna innehöll mikroplaster.

Flera tidigare forskningsrapporter har studerat problemet med sjöfåglar som får i sig mikroplast genom födan. Men enligt forskarna bakom den nya studien tyder resultaten i den på att även fåglar, fladdermöss, spindlar och andra djur som lever på flygande insekter kan få i sig stora mängder mikroplast.

Läs studien här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Mikroplast

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.