fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Naturvårdsverket föreslår åtgärder som ska minska förbränningen av plast

Publicerad: 1 juli 2022, 09:45

I rapporten ges förslag på åtgärder som ska minska mängden mängden plastavfall som uppkommer och skickas till förbränning.

Foto: Getty Images

Kvotplikt för biobaserad plastråvara är ett av de förslag som myndigheten lanserar.

Ämnen i artikeln:

SverigeNaturvårdsverketEuBisfenolFjärrvärmeKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppAvfallsförbränningÅtervinning

KT


En ny rapport från Naturvårdsverket visar att det finns många hinder som behöver åtgärdas på statlig nivå för att klimatomställningen av fossil plast ska kunna ta fart. Dagens styrning är inte tillräcklig och fler incitament behövs i alla delar av plastens värdekedja, enligt rapporten, som ska utgöra underlag till den kommande klimatpolitiska handlingsplanen.

Mängden fossilt plastavfall som går till förbränning i el- och fjärrvärmesektorn behöver minska för att Sveriges klimatmål ska nås. Mer än hälften av utsläppen i sektorn kommer från avfallsförbränning och över 90 procent av dessa från fossil plast. 

Utifrån analysen föreslår Naturvårdsverket bland annat fortsatt arbete med kvotplikt för återvunnen plast både inom EU och i Sverige, samt att kvotplikt för biobaserad plastråvara utreds nationellt. Dessutom vill myndigheten utreda miljö- och klimatnyttan med en nationell infrastruktur för materialåtervinning, för att fastställa vilken infrastruktur som bör etableras i Sverige. Ett förslag om att säkerställa ambitiös EU-lagstiftning för byggprodukter läggs också fram.  

”För att vi ska nå både klimatmålen och en hållbar plastanvändning behövs en samhällsomställning mot ett koldioxidsnålt, resurseffektivt och cirkulärt kretslopp för plast. Det finns fortsatt mycket att göra men de förslag som Naturvårdsverket redovisar i rapporten är några steg på väg i rätt riktning”, säger Frida Löfström, klimatanalytiker vid klimatmålsenheten, i en kommentar.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev