Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Plast

Nu kommer den plastfria datormusen

Publicerad: 28 Januari 2011, 12:16

Fujitsu lanserar världens första ”biologiskt nedbrytbara datormus”. Ett bra initiativ, även om påståendet bara delvis stämmer.


Fujits

u har idag släppt vad företaget hävdar är världens första gröna datormus – tillverkad av biologiskt nedbrytbara material istället för den vanliga plasten.

Musen, kallad M440 ECO, är tillverkad av plastsubstituten arboform och biograde, som består av organiska material och därmed är biologiskt nedbrytbara.

Företagets företrädare sa i ett uttalande att ”musen är gjord av 100 procent biologiskt nedbrytbara material”, men fick sedan medge att anspråket endast gäller själva höljet och inte de elektroniska komponenterna (som dock är återvinningsbara).

Hursomhelst så är det hela ett beundransvärt initiativ, och musen kommer att passa bra ihop med det tangentbord som Fujitsu lanserade förra året, där 45 procent av plasten var utbytt mot förnyelsebara material. Den förändringen i tangentbordet sparar omkring 60 000 kilo plast per år.

– Vi fortsätter att bevisa att det är möjligt att avlägsna icke förnybara material från IT-livscykeln, säger Garry Sales, produktmarknadschef för Fujitsu i Storbritannien och Irland.

Den nya musen kommer att säljas för cirka 110 kronor i butikerna.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.