Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

OECD: Så kan miljöpåverkan från plast minskas

Publicerad: 25 februari 2022, 10:12

Plastanvändningen och plastavfallet forsätter att öka, konstaterar OECD.

Foto: Getty

Regleringar, internationellt samarbete och teknisk innovation krävs för att minska miljöpåverkan från plast, konstaterar OECD i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

OecdCirkulär Ekonomi

Plastproduktionen och plastavfallet forsätter att öka med allt mer allvarlig miljöpåverkan som följd. Detta trots nationella och internationella regleringar och olika utfästelser från industrin. Det konstaterar OECD i en ny rapport om den globala plastanvändningen – Global Plastic Outlook.

För att göra plastens livscykel mer cirkulär krävs ytterligare regleringar och förbättrad internationell samverkan, enligt OECD. Med anledning av detta har organisationen tagit fram rapporten, som kommer att följas av ytterligare en. 

Rapportens syfte är att kvantifiera dagens plastanvändning och miljöpåverkan av genom hela plastens livscykel och identifiera olika möjligheter som kan minska de negativa konsekvenserna. Den undersöker också hur plastanvändningen och plastavfallet har påverkats av covid-19- pandemin. 

Rapporten identifierar fyra nycklar som kan användas för att böja plastkurvan: stöd till marknader för återvunnen plast, regleringar och incitament som uppmuntrar teknisk innovation, mer ambitiösa nationella regleringar och ökat internationellt samarbete.

Läs rapporten

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

OecdCirkulär Ekonomi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.