måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Överraskande resultat om nanoplast – mindre skadligt än trott

Publicerad: 20 februari 2023, 14:56

Forskarna samlade in olika plastartiklar, tillverkade av åtta olika sorters plast, och bröt ner dem genom att använda en enkel stavmixer. Plastartiklarna omfattade kaffelock, flaskor, granulat, nappar och påsar – alla föremål som kan tänkas slängas på stränder eller hamna i hav- och vattendrag. Foto: Tunatura

Ny forskning med nanoplast visar att problemet inte behöver vara så allvarligt i naturen.
”Jätteviktigt resultat”, säger forskare på Lunds universitet.

Ämnen i artikeln:

BisfenolAvfall

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Faran med mikro- och nanoplast har varit omtvistad de senaste åren och ny forskning från Lunds universitet pekar nu på att de risker som pekats ut kanske inte uppstår i naturen. Resultaten från ett nytt projekt där plast genererats i nanostorlek visar att de inte är skadliga för daphnier, en sorts djurplankton som utgör en viktig föda för fisk. I olika experiment, där vatten blandades med daphnier och nanoplaster, testade forskarna att ta bort alla molekyler som var mindre än nanostorlek för att undersöka själva plastpartiklarnas effekter. Dessa experiment visar att vissa av de undersökta nanoplasterna inte är toxiska för daphnier, vare sig i akuta tester eller i livstidstester.

”Resultaten är jätteviktiga eftersom de, i motsats till forskning gjord på tillverkade nanoplastpartiklar, visar att nanoplaster inte är så skadliga. Vi var väldigt överraskade eftersom material i nanostorlek får andra egenskaper än material i större storlek och blir mer reaktiva”, säger Tommy Cedervall, forskare vid biokemi och strukturbiologi vid Lunds universitet, och programchef för forskningsprogrammet Mistra Environmental Nanosafety, i en kommentar.

Samtidigt pekar han på att det behövs mer forskning på området.

”Vi behöver bättre metoder och redskap som klarar av att detektera och analysera låga halter av nanopartiklar. Min egen forskning visar tydligt hur olika resultaten kan bli beroende på om man använder tillverkade polystyrenpartiklar, i höga koncentrationer, eller nanoplast från plastprodukter”, säger Tommy Cedervall.

Det är nanoplaster

Nano kommer från grekiskan och betyder dvärg. Nanopartiklar är mellan 1 och 100 nanometer i minst en dimension, det vill säga på någon sida av partikeln. En nanometer är en miljondels millimeter. Nanoplaster uppkommer vid nedbrytning av plast. En föreslagen definition av nanoplaster är naturligt förekommande (efter nedbrytning) plastbitar mellan 100 nm och 1 mikrometer. Det skulle dock vara bättre med en definition som omfattar också de minsta plastpartiklarna, eftersom storlekseffekter associerade med plastpartiklar ofta kan ses för partiklar med en sida som är under 100 nm.

Källa: Lunds universitet

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev