lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Pantapåsen lanserar app som även tar emot förpackningar

Publicerad: 30 april 2018, 10:27

Först flaskor, sen plastpåsar – nu kan alla förpackningar pantas.

Ämnen i artikeln:

BisfenolÅtervinningÅteranvändningCirkulär Ekonomi

För två år sedan var företaget Pantapåsen först i världen med att introducera pant på platspåsar. Nu tar de nästa steg i utvecklingen och lanserar en pant-app för att få ännu fler att sluta slänga påsar i naturen. Dessutom kommer appen att ta emot samtliga förpackningar, det vill säga inte bara platspåsar, som har fått en streckkod och anslutits till systemet.

Tidigare fick konsumenten tillbaka panten när de lämnade tillbaka påsen i butiken. Nu ska konsumenten istället kunna få tillbaka pengarna genom att scanna av förpackningen eller påsens streckkod på en sopstation. Därefter betalas pengarna ut i appen och man kan då välja att använda dem själv, skänka dem till välgörenhet eller skicka dem till en vän.
”Det finns redan ett invant beteende att besöka återvinningsstationerna. Vi främjar enbart detta beteende genom att sporra konsumenten att lämna sina förpackningar till återvinningen så de inte hamnar i hushållssoporna eller i naturen. Vi ger förpackningen det värde den förtjänar och en chans till ett nytt liv!, säger PantaPåsens grundare Suwar Mert, i ett pressmeddelande.

De första att ansluta sig till det digitala systemet är Apoteket som efter sommaren kommer att erbjuda pant på sina påsar i utvalda butiker. Under 2017 minskade Apoteket sina inköp av plastpåsar med 40 procent och i och med samarbetet med PantaPåsen hoppas de kunna bidra ytterligare till minskningen av plast i haven.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev