Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

”Plast ska inte eldas!”

Publicerad: 12 april 2016, 06:19

Göran Finnveden Vicerektor, ansvarig för hållbar utveckling

DEBATT/REPLIK Förbränning av plast gjort av fossila bränslen bidrar till nettoutsläpp av koldioxid, som ju ska ner till noll, skriver Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH.


Aktuell Hållbarhet (5/4) förespråkar Per Everhill från Tekniska Verken i Linköping att avfallsförbränning bör vara en del av vårt energisystem, även om avfallet till del fortfarande har ett fossilt innehåll. Men i sin argumentation bortser han från att vi måste skilja mellan olika avfallsfraktioner.

Avfallsförbränning har en roll att spela även i framtidens energisystem. Men de avfallsfraktioner som i första hand är aktuella är dels sådant som kan klassas som biobränsle, och dels sådant som innehåller farliga ämnen som behöver destrueras. Förbränning av plast gjort av fossila bränslen bör däremot fasas ut, eftersom det bidrar till nettoutsläpp av koldioxid som ju ska ner till noll.

Everhill hänvisar till utsläpp av växthusgaser från deponier. De utsläppen kommer emellertid i första hand från lättnedbrytbart material som till exempel matavfall. Plast däremot är i alla fall i ett kortare tidsperspektiv svårnedbrytbart och ger därmed knappast upphov till några utsläpp av växthusgaser när det deponeras. Det gör det däremot när det förbränns.

Materialåtervinning ger i allmänhet miljömässiga fördelar jämfört med förbränning av avfall. Materialåtervinningen bör därför öka, även av plast.

Plast som av ett eller annat skäl inte kan återvinnas bör dock inte eldas upp eftersom det ger upphov till växthusgaser. I stället skulle man kunna deponera/lagra den på ett sådant sätt att man kan återvinna den när tekniken har utvecklats. Undantag kan vara de plaster som innehåller så farliga ämnen att de bör betraktas som farligt avfall.

Förbränning av plast kan jämföras med dålig oljeförbränning. Den är dålig eftersom elverkningsgraden vid förbränning av avfall i allmänhet är lägre än om man direkt eldat den olja som plasten är gjord av. Dålig oljeförbränning bör vi inte ha på sikt och inte heller förbränning av plast. Det innebär att de totala volymerna av avfallsförbränning i Sverige antagligen kommer att minska. Det kan bli problematiskt för dem som har byggt stora avfallsförbränningsanläggningar.

Göran Finnveden, professor miljöstrategisk analys, KTH

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.