Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Plast

Plastbranschen vill riva upp Italiens påsförbud

Publicerad: 25 Januari 2011, 09:00

Nu kämpar den europeiska plastbranschen mot Italiens förbud mot plastpåsar i butiker. Ett brott mot EU:s direktiv, hävdar man.


Ämnen i artikeln:

Eu

Sedan den 1 januari är det förbjudet för italienska butiker att ge bort eller sälja plastpåsar som inte är biologiskt nedbrytbara till sina kunder att bära varorna i. Italien är först i Europa med ett sådant förbud, även om det också finns i några andra länder i världen.

Nu rasar plastbranschen
i Europa mot förbudet. I en protestskrivelse till EU-kommissionen hävdar branschorganisationen Plasticseurope att den nya lagen strider mot unionens lagar, uppger Ends Europe. Medlemsländer kan inte förbjuda förpackningar som uppfyller unionens gemensamma regler för sådant som producentansvar och avfallshantering, vilket innebär att det italienska förbudet inskränker den fria rörligheten, menar organisationen.

Förbudet är också orättvist för att det gynnar biologiskt nedbrytbara plastpåsar framför konventionella utan att det klara miljövinster, säger Platicseurope och menar att även nedbrytbara påsar måste samlas in och behandlas separat.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.