Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Processor av plast – 10 gånger billigare

Publicerad: 29 mars 2011, 06:07

Europeiska forskare har lyckats bygga en processor med halvledare helt och hållet bestående av plast.

Ämnen i artikeln:

Forskning

Världens första plastbaserade processor kan knappast mäta sig med kiselbaserade motsvarigheter, men den är både flexibel och billig att tillverka. Foto: IMEC.📷

Världens första plastprocessor är lite drygt två kvadratcentimeter stor och består av 4000 plasttransistorer. Billig tillverkning och hög flexibilitet är två huvudegenskaper enligt forskarna vid IMEC- nanoteknikcentret i Leuven, Belgien.

I dagsläget kan processorn köra ett enda program med 16 instruktioner, lagrat på en separat plastfilm. Hastigheten är heller inte mycket att skryta med, då processorn arbetar i sex hertz och bara med åtta bitar i taget.

Processorn byggs genom ett lager guldelektroder som läggs på en 25 mikrometer tunn plastfolie. Ovanpå detta läggs ett isolerande plastlager, ytterligare ett guldlager samt de halvledare i plast som utgör de 4000 transistorerna. Transistorerna består av pentacen, en känd organisk halvledare.

En plastprocessor sägs vara omkring tio gånger billigare att tillverka än med kisel, men de oorganiserade pentacenkristallerna i varje transistor gör prestanda svår att förutsäga.

Anders Magnusson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev