söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Rapport: Omogen marknad för kemisk plaståtervinning

Publicerad: 14 juni 2021, 08:53

Ökad kemisk återvinning kan öka efterfrågan på utsorterad plast och bidra till en mer cirkulär plastanvändning och minskad plastförbränning, enligt ny rapport. Foto: AzmanJaka

Mängden mekaniskt återvunnen plast är för liten och flödet ojämnt för att locka användare. Ökad kemisk återvinning kan öka efterfrågan och utsorteringen, men styrmedel och långsiktighet saknas, enligt ny rapport.

Ämnen i artikeln:

NettonollutsläppNaturvårdsverketBisfenolAvfallÅtervinningElEnergiåtervinning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Naturvårdsverket har låtit kartlägga marknadsläge och potential för kemisk återvinning. Bakgrunden är att plastförbränningen måste upphöra om Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp till 2045.

Rapportförfattarna konstaterar att mekanisk återvinning är billigast och mest miljösmart, men slutmaterialet blir i de flesta fall sämre än ingångsmaterialet. När det gäller kemisk återvinning kan materialet bli lika bra som om det vore tillverkat från jungfruliga källor - även om ursprungsmaterialet är plast med mycket låg kvalitet. De två teknikerna tycks alltså komplettera varandra.

Problemen med kemisk återvinning är flera. Vissa tekniker lämpar sig bara för vissa typer av plast. Tillsatser i form av mjukgörare, färgämnen, glasfiber och flamskyddsmedel försvårar återvinningen. Här finns dock en möjlighet att fasa ut oönskade tillsatser innan återcirkulation i plastkretsloppet.

De flesta kemiska återvinningstekniker kräver stora mängder el och i vissa fall mycket transporter. Exempelvis måste förgasningsanläggningar vara stora för att uppnå lönsamhet, vilket kräver enorma mängder plast. Det kan i sig vara bra - för det ökar efterfrågan på utsorterad plast.

Branschföreträdare menar att plaståtervinningen i dag är uppbyggd på att fossilbaserad plast kan återvinnas mekaniskt men väldigt ofta förbränns. De efterlyser långsiktiga regler och styrmedel som styr bort från plastförbränning.

Rapportförfattarna anser att på kort sikt behövs styrmedel för ökad utsortering och återvinning av plast.

Läs rapporten om plaståtervinning 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev