Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Replik: Plast är inte förnybart

Publicerad: 17 oktober 2014, 05:56

”Plast kan omöjligen klass som förnybart bränsle”, skriver Jesper Gunnarsson och Mikael Salo på Miljöaktuellt i en replik på Öresundskrafts debattartikel. ”Vi kommer fortsätta att granska hur avfallsförbränningen och befintliga styrmedel tränger undan alternativa återvinningsmetoder.”


Ämnen i artikeln:

Mikael SaloMiljöaktuellt

Vi ber om ursäkt ifall sista meningen uppfattats som att 6000 ton plast ska belasta Region Skånes klimatkonto. Så är det inte. Utifrån informationen i artikelns brödtext framstår det också som orimligt. Deras andel i absoluta tal har inte Miljöaktuellt haft tillgång till, men framgår ju nu: 900 ton. Siffran 6000 ton syftar naturligtvis på den totala mängden plast som förbränns av Öresundskraft.

I Region Skånes beslutsunderlag står klart och tydligt att till år 2020 ska energianvändningen i deras fastigheter komma från ”enbart förnybara bränslen”. Även om Öresundskraft inte tycker att plast gjord från fossil olja är ett fossilt bränsle, utan en restprodukt, så kan det omöjligen klassas som ett förnybart bränsle ens av Värmemarknadskommittén. Kanske var det felaktigt att skriva ”ett eget kryphål”, när det i själva verket är ett branschgemensamt kryphål.

Och visst är plast svårare att återvinna än många tror, men är det ett bra argument, ur klimatperspektiv, för att fortsätta släppa ut fossil koldioxid till atmosfären?

Det stämmer att EU i sitt avfallsdirektiv likställde viss avfallsförbränning (”energiåtervinning”) med materialåtervinning. Dock finns ett ändringsförslag där EU återigen vill prioritera materialåtervinningen. Flera forskare anser att dagens avfallsförbränning är en del av ett strukturellt problem, eftersom dagens goda förutsättningar för sopförbränning hindrar utvecklingen av andra alternativ.

Vi på Miljöaktuellt fortsätter att sätta fokus på frågan.
I nästa utgåva av Miljöaktuellt granskar vi hur avfallsförbränningen och befintliga styrmedel tränger undan alternativa återvinningsmetoder.

Jesper Gunnarsson,
frilansjournalist för Miljöaktuellt

Mikael Salo
chefredaktör Miljöaktuellt

Öresundskrafts debattartikel kan du läsa här.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Mikael SaloMiljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News