Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Riktigt gran eller plastgran som håller länge?

Publicerad: 23 december 2014, 06:10

Vad är bäst, en plastgran eller en riktig skogsgran? Naturskyddsföreningens ordförande har analyserat frågan.


Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Skippa fuskgranen i jul, lyder rubriken på en debattartikel på SVT där Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl konstaterar att den konstgjorda varianten är sämre än dess riktiga dito.

Plastgranen är enligt Sandahl mycket sämre även om den används under flera år. Anledningen till det är de olika stegen i fuskgranens livscykel: produktionen, hälsoeffekter, transporter och de giftiga kemikalier som frigörs vid förbränning.

Den vanliga granen kan växa nära hemmet till skillnad från plastgranar som ofta är gjorda av PVC-plast med ftalater och har färdats över jordklotet.

Så vilken gran ska man välja? Enligt Naturskyddsföreningen är det miljösmartast med en vanlig, svensk gran. Den kallas ofta för rödgran. Det bästa är en Krav-märkt ekologisk gran, dock finns det inte så det räcker till alla eftersom utbudet är begränsat. En vanlig gran kan också bli till energi i värmeverket, skriver Sandahl.

Läs hela debattartikeln här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.