fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Ris och ros till svenska handlingsplanen för plast

Publicerad: 22 februari 2022, 11:11

Återvinningsindustrierna, Avfall Sverige och Innovations- och kemiindustrierna i Sverige vill alla se skärpta mål och fler åtgärder i Sveriges första handlingsplan för plast. Foto: Bengt Säll/Rosie Alm/Bengt Säll

Stegrande kvotplikt, tuffare krav mot plastproducenter och kemisk återvinning. Det är delar av önskelistan hos de som önskat mer av regeringens handlingsplan för plast.

Ämnen i artikeln:

SverigeNaturvårdsverketRegeringenBisfenolAvfallIndustriÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I går presenterades Sveriges första handlingsplan för plast. Generellt har planen fått ett positivt bemötande, men den får också kritik för låga krav och att det saknas viktiga åtgärder.

Avfall Sverige beklagar att planen mest fokuserar på förpackningar och bättre återvinning. De efterlyser tuffare tag mot producenterna för att minska plastflödet. Dessutom hade de velat se fler konkreta åtgärder kring exempelvis design och kvotplikt.

”Det finns många goda och radikala förslag att hämta från Indien, Tyskland, Frankrike och flera afrikanska länder. En handlingsplan för plast är därför bra, men ska vi ligga längst fram och bli fossilfria 2045 krävs ytterligare krafttag och snabba åtgärder”, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige, i en kommentar.

Just kvotplikt med stegrande krav lyfts fram av Sveriges kemiindustri och återvinningsindustri för att öka andelen återvunnen vara i produkter. Det har tidigare föreslagits av Naturvårdsverket men inte fått gehör i regeringens handlingsplan.

Återvinningsindustrin efterlyser också en tydligare process för när avfall på ett rätts- och kvalitetssäkert sätt kan sluta vara ett avfall och bli en produkt igen.

”Den här frågan lyfts tyvärr inte i handlingsplanen, men det är något som regeringen och myndigheterna behöver ta itu med framöver”, säger Ellen Einebrant, plastansvarig vid Återvinningsindustrierna, i en kommentar.

Den svenska kemiindustrin tycker att kemisk återvinning borde fått större utrymme i handlingsplanen.

”Regeringen tog upp kemisk återvinning av plast som en viktig och innovativ teknik i sin klimatpolitiska handlingsplan och det är därför förvånande att tekniken inte uppmärksammas mer nu. Kemisk återvinning är nödvändigt för att vi ska kunna återvinna all plast” säger Lena Lundberg, ansvarig för plastvarufrågor på Ikem, i en kommentar.

Läs gårdagens artikel om den nya handlingsplanen för plast

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev