Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Plast

Så giftiga är ditt barns plastleksaker

Publicerad: 10 Maj 2011, 08:06

5 av 13 testade produkter av mjukgjord plast avsedda för barn släppte ifrån sig giftiga ämnen i en ny studie från Göteborgs universitet.


Plastprodukter som säljs i Sverige innehåller fortfarande farliga kemikalier som kan läcka till  omgivningen. Mest läcker mjuka och halvmjuka produkter som tillverkats av mjukgjord PVC eller polyuretan, epoxiprodukter samt textilier gjorda av plastfibrer. När man på Göteborgs universitet nyligen testade ett antal plastprodukter släppte en tredjedel ifrån sig giftiga ämnen. Bland de produkter som var avsedda för barn släppte 5 av 13 ifrån sig giftiga ämnen.
– Med tanke på hur vanligt det är med plastprodukter, hur snabbt produktionen av plast har ökat och hur mycket kemikalier vi och miljön utsätts för är det viktigt att de farligaste ämnena i plastprodukter ersätts med mindre farliga alternativ, säger Delilah Lithner på institutionen för växt- och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet.

På Göteborgs universitet
konstaterar man att användningen av plastprodukter växer lavinartat. De senaste 15 åren har den globala årsproduktionen fördubblats. År 2008 produceratse 245 miljoner ton plastprodukter. Det farliga är inte själva plastepolymererna i sig, utan de giftiga restkemikalier, tillsatskemikalier och nedbrytningsprodukter som uppstår i processen och som kan läcka ut då de inte är bundna till plasten.

Då Delilah Lithner undersökte giftigheten av 83 slumpvis utvalda plastprodukter och syntetiska textilier lät hon de nyinköpta produkterna ligga i destillerat vatten i 1-3 dygn. Därefter testades giftigheten av lakvattnen med vattenloppor (Daphnia magna).
– En tredjedel av alla de 83 plastprodukter och syntetiska textilier som testades släppte ifrån sig ämnen som var akut giftiga för vattenlopporna, trots att lakningen var mild. Fem av 13 produkter som var avsedda för barn var giftiga, till exempel badleksaker och flythjälpmedel som uppblåsbara armkuddar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.