Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Så ska Sverige nå en hållbar plastanvändning

Publicerad: 19 maj 2021, 08:04

Naturvårdsverket utgår från fyra områden i sin färdplan för hållbar plasthantering.

Foto: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket vill vägleda företag, myndigheter och politiker till en hållbar plastanvändning.


Plast ska användas på rätt plats, i resurs- och klimateffektiva, giftfria och cirkulära flöden och med försumbart läckage. Det är utgångspunkten i Naturvårdsverkets nya färdplan för hållbar plastanvändning och innebär bland annat att plast ska användas på ett sätt som ger mesta möjliga nytta under dess livscykel och att utgå från vilken funktion respektive nytta som behövs. Den nya färdplanen är tänkt att kunna användas av beslutsfattare inom både näringsliv, offentlig verksamhet och på nationell nivå.

”Som återvinnings- och avfallsföretag välkomnar Renova att färdplanen täcker hela kedjan från tillverkning, användning och återvinning av plast och tillbaka till användning igen. Naturvårdsverkets färdplan kan hjälpa oss som är sist i kedjan att minska avfallets klimatavtryck och att komma närmare målet om en fossilfri avfallsförbränning”, säger Renovas vd Anders Åström i en kommentar.

Den nya färdplanen fokuserar på insatser inom fyra effektområden; råvaror och produktion med minimal miljöbelastning, resurssmart användning, minskat läckage av plast till naturen samt kraftigt ökad och högkvalitativ materialåtervinning. 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.