tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Slutförvaringens förlorare får plåster

Publicerad: 5 januari 2009, 10:11

I början av sommaren ska SKB bestämma sig. Blir det slutförvaring i Oskarshamn eller Östhammar? Och vad händer med förloraren?

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

I 15 år har SKB, Svensk Kärnbränslehantering, funderat på var slutförvaring av använt svenskt kärnbränsle ska ske. Av de ursprungligen åtta kommunerna har Oskarshamn i Kalmar län och Östhammar i Uppsala län varit aktuella sedan 2000.

2002 inleddes platsundersökningar och i en avsiktsförklaring meddelar SKB att beslutet ska fattas under 2009.

– Vi kommer att göra platsvalet i början av sommaren, säger Jessica Alsenlind Otterstål på SKB:s informationsavdelning.

Oavsett var slutförvaringen hamnar vill SKB gynna de båda kommunerna.

– Det är ett svar på att kommunerna gått samman och sagt att den som inte får slutförvaret ska få någon slags kompensation, de har ju jobbat med den här frågan i 15 år nu och nu börjar det brännas, säger Jessica Alsenlind Otterstål.

Enligt avsiktförklaringen ligger det i SKB:s och dess ägare – Vattenfall, Eon, Forsmark Kraftgrupp och OKG – ”att det finns väl fungerande lokalsamhällen, ett mångsidigt näringsliv och goda möjligheter att attrahera kvalificerade personal i båda dessa kommuner oavsett till vilken av dem slutförvaret lokaliseras”. Bland annat nämns också viljan att bidra till väl fungerande kommunikationer och infrastruktur. Men det ska heller inte bli några stödåtgärder bortom SKB:s intresseområden.

– SKB kommer inte att börja bygga dagis, de satsningar som görs är sådana som ger win-win till kommunen och SKB:s ägare, säger Jessica Alsenlind Otterstål.

Någon fråga om inkapslingen av kärnbränsle till ”förloraren” blir det inte. Den planerade anläggningen i Oskarshamn blir enligt SKB under alla omständigheter av just där. Däremot säger sig SKB bland annat vilja satsa på relevanta vidareutbildningar i samarbete med universiteten på båda orterna. Även besöksanläggningar för information planeras. ”Besökscentra kan naturligt placeras i den miljö där det kommer att byggas upp ett slutförvar eller en annan kärnteknisk anläggning”, skriver SKB i avsiktsförklaringen.

Vilka satsningarna på infrastruktur blir preciseras inte. När det gäller näringslivsutveckling vill SKB att Vattenfall Inlandskrafts koncept tillämpas i bägge kommunerna. Inlandskraft arbetar med bland annat rådgivning och affärsutveckling i Norrlands inland. Med hjälp av ett spin-off-program ska förutsättningar för nya företag och produkter skapas. SKB säger sig också vilja skapa en bredare arbetsmarknad i både Östhammar och Oskarshamn, en arbetsmarknad som i dag ”är präglad av traditionellt manliga arbetstillfällen inom industri och tillverkning”.

Både Oskarshamn och Östhammar uppfyller enligt SKB:s undersökningar kriterierna för långsiktig säkerhet. Enligt den senaste opinionsundersökningen som presenterades i maj 2008 var Oskarshamnsborna något mer positivt inställda till slutförvaringen än Östhammar. SKB fick 83 procent positiva svar i Oskarshamn och 77 procent i Östhammar. Men det ska inte ge någon fingervisning om slutbeskedet, enligt SKB.

– Det lutar inte åt något håll, det blir någon av de här platserna, säger Jessica Alsenlind Otterstål.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev