Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Soldrivna Plastikoleum Tower gör olja av återvunnen plast

Publicerad: 25 maj 2011, 08:32

Land Art Generator Initiative föreslår att man kombinerar solenergi med Akinori Itos maskin som återomvandlar plast till olja.


Ämnen i artikeln:

SolenergiOlja

Japanske uppfinnaren Akinori Ito har utvecklat en maskin som återomvandlar plast till olja (se tidigare artikel här). När människorna bakom projektet Land Art Generator Initiative (LAGI) hörde detta lät de sig inspireras och komma upp med ett ännu intressantare koncept.

Istället för att använda fossila bränslen för att återvinna den kasserade plasten (Itos maskin använder nio procent av den producerande energin) så föreslår de ett soldrivet torn som utför samma funktion. Produkten av detta tankeexperiment kallar de Plastikoleum, skriver Inhabitat.

Enligt LAGI så kräver deras torn endast solenergi för att förvandla vad de kallar ”en i princip gratis råvara” till bränsle, och dessutom har det kapacitet att producera minst tio ton olja i timmen, till skillnad från maxkapaciteten på 50 kilo i timmen som Itos maskin kan producera. Vid 10 megawatt, vilket är halva storleken av ett konventionellt soltorn, ska Plastikoleum kunna producera 900 fat olja om dagen.

Plasten måste hettas upp till 500 grader Celsius för att kunna brytas ned. LAGI:s Rob Ferry föreslår att den smälts i en syrefri kammare för att undvika alla typer av giftiga utsläpp, och att man sedan återanvänder oljan som bränsle.

Han erkänner att brännandet av oljan kommer att bidra till koldioxidutsläpp, men påpekar även att den plast som annars fastnar i deponier kan bidra till ännu större utsläpp. Att bränna plasten utan att fånga den latenta energin producerar fem gånger så mycket utsläpp som att bränna den behandlade oljan.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

SolenergiOlja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.