tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

”Ställ högre krav på plastflaskor!”

Publicerad: 29 maj 2017, 05:01

DEBATT Politiker måste börja agera och industrin måste ta ett större ansvar och informera konsumenter om de förödande konsekvenser som plastflaskor har på vår miljö, skriver Michele Fitzwilliams hos SodaStream.


På senare tid har plastens dåliga miljöpåverkan diskuterats brett i svensk media. Rapporter från Henderson Island i Stilla Havet liksom förberedelser inför Havskonferensen i New York har lyft problemet till en ny nivå. Lagförslag, hårdare restriktioner och mer information är det som står högst på agendan. Enligt ett EU-direktiv ska exempelvis användningen av tunna plastpåsar halveras fram till år 2025. Vi hos SodaStream vill se ett liknande förslag för engångsplastflaskor.

Målet till 2025 är alltså att användandet av plastbärkassar i Sverige ska halveras. En förordning som träder i kraft i slutet av maj innebär bland annat att butiker blir skyldiga att informera om kassarnas miljöpåverkan och fördelarna med att minska användningen. En förändring som förhoppningsvis kommer att ha en positiv effekt på miljön. Det är dock långt ifrån nog.

I samband med att denna nyinstiftade lag träder i kraft ställer jag mig frågande till varför ingen talar om de negativa effekter som plastflaskor har på miljön. Att svenskarna, i en tid då miljöfrågor blir allt viktigare, köper mängder av buteljerat vatten på flaska samtidigt som ett av världens bästa kranvatten finns tillgängligt är bortom allt förstånd.

I SodaStreams senaste undersökning (som genomfördes av GfK Norm i mars) ställdes frågan ”Hur många liter vatten på flaska köper du i genomsnitt per vecka?”. Det visade sig att 17 procent av de svarande köper i genomsnitt en till tre liter vatten på flaska varje vecka.

Det är naivt att tro att vi pantar tillräckligt för att ha ett rent samvete. Buteljerat vatten är oförsvarbart och dåligt för miljön. Detta är ett faktum oavsett om vi pantar eller inte. Bara att transportera en liter buteljerat vatten ger upphov till mer än tusen gånger så stora koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten gör.

Ska vi lyckas få en hållbar värld med hav som inte innehåller mer plast än fisk måste vi börja agera nu. Plastbärkassar är ett steg i rätt riktning, men det måste även till en förordning avsedd att få ned konsumtionen av plastflaskor i svenska butiker. Att kostnaden för buteljerat vatten faktiskt är flera hundra gånger högre än kranvattnet är uppenbarligen inte ett tillräckligt stark incitament för att få konsumenter att förändra sitt beteende. Politiker måste börja agera och industrin måste ta ett större ansvar och informera konsumenter om de förödande konsekvenser som plastflaskor har på vår miljö.

Michele Fitzwilliams, nordisk marknadschef hos SodaStream

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev