Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Starkt motstånd mot lagförslag om mikroplaster

Publicerad: 19 april 2017, 04:00

Regeringens förslag om att förbjuda mikroplaster i kosmetika möter kraftigt motstånd från remissinstanser och oppositionspartier.


Motståndet mot regeringens förslag om att förbjuda mikroplaster i kosmetika möter kritik. Branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen anser att förslaget strider mot proportionalitetsprincipen och att lagförslaget riktar sig mot ett problem som redan är på väg att lösas. Kosmetik- och hygienföretagen är också kritiska till att författarna till lagförslaget inte skiljer på plast och polymerer vilket enligt branschorganisationen leder till att regeringens definition av plast bland annat innebär att saker som cellulosa, DNA och proteiner är plast och att till och med växter och djur därmed till stora delar också är att räknas som plast.
”Detta är knappast en definition som delas av så många utanför regeringskansliet”, skriver branschorganisationen.

Här är också många remissinstanser kritiska till den föreslagna skrivningen om hur man kan få dispens från förbudet. I föreslaget står det att: ”Om plastpartiklar som består av naturligt förekommande polymerer kan användas i kosmetiska produkter utan risk för skada på miljön måste därför avgöras från fall till fall.” Men det här kommer inte att fungera enligt flera remissinstanser.

Havsmiljöinstitutet påpekar att det i dagsläget inte finns några framtagna standardmetoder för att bedöma toxicitet hos plastpartiklar. Därför blir det i praktiken svårt att tillämpa möjligheten till undantag. Göteborgs universitet håller med och även Greenpeace menar att reglerna om dispens är för otydliga.
Läkemedelsverket och företaget Aco Hud AB menar att det är fel att inkludera naturliga polymerer i förbudet.

Den bredaste kritiken riktas dock mot att den nya lagen är en nationell särlagstiftning i en fråga som enligt kritikerna helst ska lösas på EU-nivå.
– Vi anser att produktlagstiftning bör ske på EU-nivå. Vi har 27 medlemsländer och om alla 27 länder ska ha egna produktlagar kommer vi snart att ha en mosaik av lagstiftning som blir ohanterlig. Att regeringen dessutom slår fast att alla polymerer är mikroplast är obegripligt, säger Kosmetik och hygienföretagens vd Olof Holmer till Aktuell Hållbarhet.

I en skriftlig riksdagsfråga till miljöminister Karolina Skog (MP) vänder sig också moderaternas miljöpolitiska talesperson Johan Hultberg mot det nya lagförslaget.
”Det vore mycket olyckligt om EU:s medlemsländer nu skulle välja att ta fram egna nationella regler kring mikroplaster i stället för att söka gemensamma lösningar som på allvar kan adressera problematiken genom att förändra produktionen och utformningen av de produkter som släpps ut på marknaden. En ökad grad av nationell lagstiftning skapar handelshinder och riskerar att snarare försvåra än underlätta införandet av till exempel ett EU-gemensamt förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter”, skriver han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.