Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Stor satsning på biobaserade plastflaskor

Publicerad: 6 mars 2017, 11:47

Composition with plastic bottles of mineral water

Livsmedelsföretagen Danone och Nestlé Waters har inlett ett samarbete för att ta fram vattenflaskor av biobaserad plast. Målet är storslaget – att leverera biobaserade plastflaskor till hela mat- och dryckesindustrin senast 2020.


Ämnen i artikeln:

ÅtervinningCirkulär EkonomiHållbara Affärer

Danone och Nestlé Waters satsar på vattenflaskor av biobaserad plast. Tillsammans med start up-företaget Origin Materials har man startat alliansen NatureALL Bottle Alliance som har som målsättning att leverera vattenflaskor som är till 95 procent biobaserad till hela mat- och drykesindustrin senast 2020.

Till en början kommer Origin Materials kommer att använda sig av sågspån och trächips för att tillverka plasten men så småningom kan även annan biomassa som hö och restprodukter från jordbruket användas. Medan traditionell plast tillverkas av fossila bränslen, tillverkas bioplast av förnybar material. Det gör att bioplastens klimatpåverkan är mindre. Att plasten är biobaserad betyder emellertid inte att den är nedbrytbar i naturen. I dag består cirka 30 procent av en vanlig PET-flaska av biobaserad plast.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.