lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Stora förhoppningar på plastoptimering

Publicerad: 2 juli 2021, 08:18

Målet med projektet Unity är att minska den stora mängden olika plaster.

Nytt projekt ska bidra till att tusentals plaster på marknaden ska kunna ersättas med ett fåtal varianter.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Ett nytt projekt för att minska antalet plaster kan få effekt på hela plastmarknaden såväl som återvinningen. Det uppger Avfall Sverige som tillsammans med Linköpings universitet vill bidra till att reducera de tusentals olika plaster som finns i dag till ett fåtal varianter.

”Ett lägre antal plastvarianter, med högre prestanda och tydliga egenskaper kommer att ge flera fördelar, till exempel enklare logistik och separation, högre volymer och ökat återvinningsvärde, vilket sammantaget ger miljömässiga fördelar och ekonomiska vinster för de aktörer som är involverade i återvinningen”, säger projektledaren Mattias Lindahl vid Linköpings universitet, i en kommentar.

I projektet som går under namnet Unity deltar även Lunds universitet och Mistra. Med utgångspunkt i design och med fokus på termoplaster är ambitionen att studera om det går att ersätta det stora antalet olika termoplastvarianter, inklusive deras additiver, med ett mindre antal som har högre prestanda och tydliga specifika egenskaper. I detta ingår även att studera problematiken med färgad plast.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev