torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Storföretagens användning av ny plast når toppnivåer

Publicerad: 17 november 2021, 07:15

Användningen av ny plast ser ut att minska för flera storföretag.

Foto: Getty Images

Användningen av ny plast ser ut att i år nå den högsta nivån någonsin bland en rad storföretag. Men även om användningen sedan ser ut att minska fortsätter användningen av engångsplast att vara ett stort problem, enligt Ellen MacArthur Foundation.

Ämnen i artikeln:

BisfenolÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Användningen av nytillverkad plast bland storföretag som Nestlé, Unilever, Coca-Cola och L'oréal ser ut att i år nå den högsta nivån, för att sedan börja minska efter de senaste årtiondenas stadiga ökning. Det framgår av en ny rapport från Ellen MacArthur Foundation, som sammanställt utvecklingen inom plastområdet för 500 företag som står för 20 procent av världens plastförpackningar. 

Enligt rapporten har de 500 företagen åtagit sig att reducera användningen av nytillverkad plast och år 2025 väntas användningen av ny plast vara 20 procent lägre än 2018. Samtidigt ser användningen av engångsplast ut att fortsätta utgöra ett miljöproblem.

”Vi kommer inte att återvinna oss bort från plastföroreningar och att eliminera engångsförpackningar är en viktig del av lösningen. Oroväckande nog visar vår rapport få investeringar i detta. Vi behöver mycket mer akut fokus på uppströmsinnovation för att ompröva hur vi kan leverera produkter utan förpackningar eller genom att använda återanvändbara förpackningar”, säger Ellen MacArthur, grundare av Ellen MacArthur Foundation, i en kommentar.

Läs rapporten ”Global Commitment 2021 Progress Report” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev