Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Studie: Biobaserad plast innehåller lika mycket skadliga kemikalier som konventionell plast

Publicerad: 27 oktober 2020, 10:27

Foto: Mostphotos

Biobaserad plast innehåller lika mycket farliga kemikalier som konventionell fossilbaserad plast. Det visar en studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environment International.


Studien är den hittills största av sitt slag och har tagits fram av forskare från Institute for Social-Ecological Research, Norwegian University of Science and Technology och Goethe University of Frankfurt. Forskarna har analyserat kemikalier i vardagsprodukter såsom engångstallrikar och vattenflaskor som är framställda av biobaserad plast och jämfört de med konventionell plast.

”Vårt resultat visar att biobaserade och bionedbrytbara material ofta inte är säkrare än de konventionella. Tre fjärdedelar av produkterna innehöll skadliga kemikalier. Det innebär att produkterna innehåller kemikalier som har skadliga effekter på celler eller agerar som hormoner”, säger studiens huvudförfattare Lisa Zimmermann i en kommentar.

Bland de 43 produkter som har testats innehåller mer än 80 procent över 1 000 kemikalier, och ibland uppemot 20 000 kemikalier. Mest kemikalier hittades i cellulosa- och stärkelsebaserade produkter.

Studien visar också att varje biobaserade och bionedbrytbar produkt hade en egen kemisk komposition.

”Det innebär att det nästan är omöjligt att göra generella uttalanden om hur säkert ett specifikt material är. Medan en matpåse gjord av bio-polyten kan innehålla skadliga kemikalier, kanske en vinkork gjord av samma material inte gör det och vice versa”, säger medförfattaren Martin Wagner i en kommentar.

Läs studien

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.