Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Svenskar vill se rejält höjda priser på plastpåsar

Publicerad: 16 september 2016, 07:12

Över 60 procent av svenskarna tycker att priset på plastpåsar bör höjas till minst fem kronor. Det visar en ny undersökning.


Ämnen i artikeln:

EuNaturvårdsverket

64 procent av svenskarna är positiva till att höja priset på plastpåsar till minst fem kronor. Det visar en ny undersökning från Håll Sverige Rent. EUs mål är att halvera antalet plastbärkassar fram till 2025 och medlemsländerna har tagit sig an utmaningen på olika sätt. I Frankrike har man valt att helt förbjuda plastpåsar i handeln, medan Storbritannien har valt att höja priserna på påsarna.

Höjda priser är också den linje som Naturvårdsverket förespråkar för att halvera användningen av plastpåsar i Sverige. I dag förbrukas omkring 790 miljoner plastbärkassar i Sverige vilket motsvarar 80 påsar per person och år. En prishöjning på minst 5 kronor förväntas minska förbrukningen och samtidigt ge intäkter på minst 2,2 miljarder kronor.

Enligt Naturvårdsverkets förslag skulle extrapengarna stanna hos handeln men bland de svenskar som svarat på Håll Sverige Rents undersökning menar 81 procent att intäkterna istället bör gå till en fond för miljöåtgärder.

Sandra Backlund är samhällsekonom på Naturvårdsverket och en av de som jobbat med att ta fram förslaget till regeringen. Hon berättar att man diskuterade om pengarna från plastpåsarna skulle gå till en fond, men att slutsatsen blev att det var för komplicerat att genomföra.
– Det är så många aktörer i Sverige som tillhandahåller plastkassar att det skulle vara för krångligt att administrera en sådan fond på ett trovärdigt sätt. Men dagligvaruhandeln har ett frivilligt miljöinitiativ där de kommer att använda en del av intäkterna, och det verkar som Svensk Handel ska starta något liknande. Sedan är det också så att i det förslag som regeringen lämnar in så föreslår de att de som tillhandahåller kassar ska ha ett informationskrav, så det tillkommer ju vissa kostnader för dem också, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

EuNaturvårdsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.