Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Plast

”Sverige bör fortsätta energiåtervinna plastavfall”

Publicerad: 15 april 2016, 05:00

DEBATT/SLUTREPLIK Så länge vår avfallseldade kraftvärme i konkurrens med övriga återvinningsmetoder ger positiva klimateffekter bör den vara en del av vårt energisystem, skriver Per Everhill, ansvarig för public affairs på Tekniska verken.


Göran Finnveden från KTH argumenterar i Aktuell Hållbarhet (12/4) för att energiåtervinning av plast inte borde få förekomma. Plast borde i stället materialåtervinnas.

I teorin har Göran Finnveden givetvis rätt i att materialåtervinning är att föredra framför energiåtervinning vilket också är en grundläggande princip för den så kallade avfallstrappan. I praktiken är det emellertid inte så enkelt. Många plastfraktioner kan i dag inte materialåtervinnas effektivt vilket bland annat beror på att processen resulterar i stora mängder materialspill eller att materialet helt enkelt är för slitet för att kunna återvinnas med tillräcklig kvalité.

Det är oerhört viktigt att vi satsar på att utveckla effektivare metoder för materialåtervinning, men så länge det fortfarande finns plastavfall som vi ännu inte kan ta hand om på ett klimateffektivt sätt med denna metod bör vi i stället använda oss av bästa möjliga teknik som finns tillgänglig i dag vilket ofta är energiåtervinning.

Även om vi i Sverige är duktiga på materialåtervinning så är situationen i många andra delar av Europa tyvärr allt annat än tillfredsställande på detta område. Det kommer ta oerhört lång tid vi kan ta hand om allt plastavfall på ett sätt som ger mindre klimatpåverkan än energiåtervinning i högeffektiva svenska kraftvärmeverk.

Energiåtervinning av plastfraktioner resulterar givetvis i koldioxidutsläpp. Detta måste emellertid ses i ljuset av att el- och värmeproduktionen genom vår koppling till det europeiska elsystemet på marginalen ersätter fossil elproduktion vars klimatpåverkan vida överstiger den svenska avfallseldade kraftvärmens utsläpp.

Så länge vår avfallseldade kraftvärme i konkurrens med övriga återvinningsmetoder ger positiva klimateffekter bör den vara en del av vårt energisystem. En allt för trångsynt strävan efter 100 procent förnybarhet skulle i detta avseende stjälpa mer än hjälpa.

Per Everhill, ansvarig Public Affairs, Tekniska verken

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.