Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Tydlighet kring plaståtervinning efterfrågas

Publicerad: 16 december 2020, 09:56

Förtydliganden kring kemikalieinnehåll och kvaliteten på återvunnen plast efterfrågas nu.

Foto: Mostphotos

Det finns en global efterfrågan på standarder kring plaståtervinning, visar en kartläggning.


Det råder oklarhet kring flera aspekter av plaståtervinning och globalt efterfrågas standarder för att förtydliga arbetet. Bland annat handlar det om förtydliganden kring kemikalieinnehåll och kvaliteten på återvunnen plast, visar en kartläggning som genomförts av ISO.

”Plast är många olika material med olika egenskaper och tillsatser som inte kan återvinnas tillsammans. För att vi ska kunna återvinna olika typer av plast måste det finnas standarder som vägleder i allt från identifiering, separation, karakterisering, design och märkning av plast. En viktig aspekt är också kvaliteten på det återvunna materialet som måste redovisas på ett enhetligt sätt”, säger Jenny Fagerland, projektledare inom plastområdet på SIS, i en kommentar till kartläggningen.

Hon betonar att det är viktigt med globala överenskommelser för att återvunnen plast på bästa sätt ska kunna användas i nya produkter. 

”På det viset värdesätter vi plastmaterial och produkter likvärdigt i olika delar av värden”, säger Jenny Fagerland.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.