onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Upphandlare uppmanas fokusera på återvunnen plast

Publicerad: 25 augusti 2021, 09:24

Upphandlare behöver undersöka om det finns tillräckligt med återvunnen råvara med rätt kvalitet på marknaden, enligt Upphandlingsmyndigheten.

Foto: Getty Images

Den offentliga sektorn har både ansvar och möjligheter att bidra till återvinningen av plast, menar Upphandlingsmyndigheten som tipsar om hur det kan gå till.

Ämnen i artikeln:

BisfenolÅtervinning

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Återvinningen av plast behöver öka, men efterfrågan är låg. Det menar Upphandlingsmyndigheten som pekar på möjligheter, och ansvar, för den offentliga sektorn att minska mängden plastavfall och att öka mängden återvunnen plast.

Bland annat uppmanar myndigheten upphandlare att välja ut några få produkter till att börja med och jobba tillsammans med leverantörsmarknaden för att säkerställa att det är möjligt att använda återvunnen plast. Dessutom är det viktigt att undersöka om det finns tillräckligt med återvunnen råvara med rätt kvalitet på marknaden för det som ska upphandlas samt att bestämma hur säkerheten ska verifieras, vilka dokument som behövs, och att säkerställa att produkten uppfyller alla krav och klarar det den ska användas till.

Som exempel lyfter Upphandlingsmyndigheten plaståtervinning inom vården, där kontaminerad plast försvårar återvinningen. En lösning är då att sortera plasten på sjukhusen och att bekräfta plastens renhet med kemiska analyser och stickprovskontroller.

Läs Upphandlingsmyndighetens stöd för hållbar plastupphandling 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev