Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

USA gör som Göteborg – förbjuder mikroplaster

Publicerad: 8 januari 2016, 05:00

Foto: Wikimedia Commons, https://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_particle_water_pollution#/media/File:Nurdles_01_gentlemanrook.jpg

2017 införs ett förbud mot mikroplaster i kosmetika, hudvårdsprodukter och tandkräm i USA. Sverige har också drivit på för ett liknande förbud på EU-nivå och i Göteborg har man beslutat om köpstopp.


Ämnen i artikeln:

PolitikUsa

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 7 januari.

2017 införs ett förbud mot mikroplaster i kosmetika, hudvårdsprodukter och tandkräm i USA. Lagförslaget som klubbades i kongressen i december är ett försök att få bukt med problemen med mikroplaster i haven. Sherri A Mason, professor vid New Yorks Universitet säger till tidningen New York Times att 11 miljarder mikroplastpartiklar släpps ut i haven varje dag. Plastpartiklarna binder farliga miljögifter som tas upp av vattenlevande djur och organismer, för att sedan föras uppåt i näringskedjan. Lagförslaget om att förbjuda mikroplaster röstades igenom utan motstånd i varken kongress eller senat, något som är relativt ovanligt i USA.

Anledningen är troligen att hudvårdsföretagen sedan flera år pressats av miljöorganisationer och de flesta större företag har redan idag långtgående planer på att fasa ut mikroplasterna. I stater som Illinois och Kalifornien är mikroplaster i hudvårdsprodukter och tandkrämer redan förbjudna och nästan hälften av övriga delstater har planer på att förbjuda dem.

Beslutet kan även få konsekvenser för svenska företag som vill sälja den här typen av produkter på den amerikanska marknaden och frågan är om beslutet i USA nu kommer att spridas till fler länder. För ungefär ett år sedan uppmanade Nederländerna, Österrike, Belgien och Sverige EU att införa ett liknande förbud men bland annat kosmetikaindustrin förhåller sig skeptisk till förslaget.

I Sverige röstade Göteborgs stad i september genom ett kommunalt köpstopp för produkter som innehåller mikroplaster. En utredning har tillsatts för att ta reda på vad staden kan göra ytterligare för att stoppa spridningen av mikroplast.
– Vi har precis startat uppdraget och delat upp det i två olika delar. Den ena delen handlar om att identifiera produkter som innehåller mikroplaster, och den andra delen är att samla ihop den kunskap som finns i en rapport, säger Carin Ström, avdelningschef för stadsmiljö på Göteborgs stad, till Miljöaktuellt.

En av utmaningarna är att ta reda på vilka produkter som faktiskt innehåller mikroplaster, något som inte är helt lätt.
– Det här är ett komplicerat uppdrag där Göteborgs stad ligger i framkant. Naturvårdsverket följer hur vi hanterar det här men det är svårt att säga när vi kommer att ha fasat ut alla produkter som innehåller mikroplaster, säger Carin Ström.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

PolitikUsa

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.