Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Värdelös plast blir ekologiska tegelstenar

Publicerad: 29 oktober 2010, 06:00

Plast i naturen tycks vara ett evigt problem i vårt moderna samhälle. ”Build a bridge out of’er” resonerade Monty Python, och det är just vad man gör på Nya Zeeland.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Äntligen en användning för gammal plast, som inte kan återanvända på annat sätt. Peter Lewis i Nya Zeeland har byggt en maskin han kallar ”Byfusion” som matas med all möjlig sorts plast, från PET-flaskor till köttråg, och gör ”byggstenar” av den. Plasten tas in, skärs i bitar, tvättas och torkas. Var 30:e sekund matar maskinen ut en 10 kilo tung ”plaststen” som består av fullständigt hopsmält plast, ett sk Byfusion-block. Den duger inte att bygga hus enligt svenska normer med, men kan mycket väl användas för trädgårds- eller landskapsbyggen och krockbarriärer. Den passar också bra för skyddsrum i tsunamidrabbade länder eller för hus i länder där det är ont om trä. "Plaststenar" måste vara oändligt mycket bättre att ha i trädgården än till exempel gamla slipers fulla med kreosot.

Byfusion-maskinen skulle kunna ställas upp på en soptipp och förmodligen dra in mera pengar om man sålde ”stenarna” än de pengar man får in på värme av att bränna upp samma mängd plast. Maskinen gör ingen skillnad på olika plasttyper, och tar gärna med pappersetiketter och diverse metallbyglar och annat som kan finnas på flaskorna. Det är en jättemaskin som tar in plastförpackningarna, hackar dem i småbitar, tvättar och torkar dem, och värmer ihop dem till block. Flaskorna lastas in med grävmaskin i ena änden och blocken kommer ut på en lastbrygga i andra änden.

I länder utan pantsystem tycks PET-flaskor vara den nya sortens ogräs i naturen, måhända näst efter plastpåsar, så gratis råmaterial råder det ingen brist på. Nya Zeeland har uppenbarligen inget pantsystem utan deras soptippar svämmar över av tomma flaskor (se YouTube-filmerna). De är inte ensamma.

Uppfinnaren hade hållit på tio år med maskinen, men lade den i malpåse efter att de ursprungliga försöken att sälja den hade misslyckats. Kommunstyrelsen i Dunedin, där Lewis bor, råkade dock läsa om maskinen i en miljötidning och tog kontakt med honom och erbjöd honom 20.000 dollar om han ville köra igång den igen. Kommunen förväntar sig till och med att göra en viss vinst på maskinen.

Det hela har resulterat i företaget Byfusion med adress i Wellington på Nya Zeeland, som marknadsför maskinen. Avsikten är att masstillverka den i Nya Zeeland och sälja till hela världen.

Byfusion har räknat ut att världen konsumerar mer än 80 miljoner ton plast per år. Ungefär så här fördelar det sig över olika förbrukarländer:

Indien: 6 kg plast per år per person
Kina: 28 kg
Nya Zeeland: 45 kg
England: 49 kg
USA: 121 kg

Mängden plast som faktiskt återanvänds är mycket olika i olika länder. Som bäst lyckas man återvinna 40%, men på andra ställen kan det vara så lite som 10%. Det är Byfusions siffror, för länder utan pantystsem får man förmoda, men det spelar mindre roll. Det fins ju andra plastflaskor, tvättmedel, oljeflaskor, hårschampo, tandkräm, ketchup och senap, tallrikar, plastbestick, ja listan är oändlig. Varje soptipp skulle behöva en sån här maskin, hellre än att behöva bränna upp oönskad plast.

LEGO-bitar i gigantformat

Maskinen matar ut byggblock i stil med stora LEGO-bitar, 200×400 millimeter, med knoppar upptill så att blocken låser fast i varandra.

Men man kan också få större bitar, 1,6 meter långa. Det här är bara exempel. Maskinen kan framställa olika typer av block för trafikspärrar eller kanter till trädgårdsgångar osv.

Blocken är rena och lätta, kan spikas och skruvas, sättas ihop med gips eller bruk och kan fås för-lackerade i valfri färg. Blocken är utmärkta värmeisolatorer och dämpar dessutom buller. Byfusion funderar också på att tillverka någon sorts byggplatta i stil med spånskiva, av samma material.

Och minsann, är det inte folk som har byggt en trädgårdsmur av blocken!

När man tänker på saker som de stora skräpområdena i Stilla Havet eller Atlanten, The Great Garbage Patches, kan det kanske en dag löna sig att samla in skräpet och göra plaststenar av och sälja.

Om du inte vill köpa plasttegelstenar, kanske du kan bygga ditt hus helt av återanvända PET-flaskor, som här, i Honduras?

Tomislav Radovanovic är en serbisk matematiklärare som byggt sig ett 60 kvadratmeters hus huvudsakligen av plastflaskor. Se så snyggt han byggt mönster i allt det grå, med bruna ölflaskor.

Nja, kanske inte ändå.

Läs mer

www.byfusion.net/home.html
Byfusion i drift: www.youtube.com/watch?v=LNS3UhaDV5c&feature=player_embedded#!
Så bygger man med Byfusion: www.youtube.com/watch?v=4Wr0zjCxBy8&NR=1
Om att bygga med sopor: www.temasactuales.com/temasblog/environmental-protection/more-construction-with-pet-bottles

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News