söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

WWF kräver rättsligt bindande avtal om plastföroreningar i haven

Publicerad: 8 februari 2022, 10:37

En medlem i den norska miljöorganisationen Naturvernforbund visar upp plastprodukter som sköljt upp på en strand i Porsgrunn i maj 2016. Foto: Junge, Heiko

Det är bråttom att få till ett globalt rättsligt bindande avtal om plastföroreningar i haven, enligt Världsnaturfonden WWF.

Ämnen i artikeln:

BisfenolHavFöroreningar

JF


Behovet av ett globalt rättsligt bindande avtal för att minska plastföroreningar i haven har diskuterats länge och när FN:s miljöförsamling UNEA sammanträder i månadsskiftet februari-mars kommer frågan återigen att komma upp på bordet. 

Runt 150 länder står bakom kravet att inleda förhandlingar om ett globalt avtal, uppger WWF i samband med att organisationen på tisdagen publicerade en ny rapport om plastföroreningarna i haven som är baserad på drygt 2 500 forskningsstudier. 

Bland annat beräknas plastutsläppen till haven fyrdubblas till år 2050 och Medelhavet är ett av fyra hav som riskerar att överskrida farliga gränsvärden för mikroplaster, enligt rapporten. Samtidigt har över 2 000 arter påverkats negativt av plastföroreningarna i haven.

Ett globalt upprop från WWF om kravet på ett rättsligt bindande plastavtal har undertecknats av drygt två miljoner människor, 100 företag och 700 organisationer, enligt WWF.

Läs rapporten här

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev