Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Plast

Xylophanes bioplastfabrik invigd

Publicerad: 1 mars 2010, 11:25

Forskningsprojektet på Chalmers har burit frukt. Nu blir skalrester från vete och korn bioplast i Bohus.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknik

Xylophane har invigt en pilotfabrik för framställning av bioplast till förpackningsmaterial i Bohus norr om Göteborg. Tidigare har testproduktion bedrivits med externa partner. Företaget bygger sitt material på kolhydraten xylan som befunnits fungera som barriär mot syre, fett och aromämnen och alltså kan fungera som förpackningsmedel för livsmedel.

Råvaran i tillverkningen finns i restprodukter från spannmål, exempelvis skalrester från vete eller korn. Idén kommer ursprungligen från ett forskningsprojekt på Chalmers tekniska högskola. Forskarna bakom projektet startade Xylophane 2004 för att vidareutveckla materialet. Utöver xylan består materialet enligt företaget av livsmedelsgodkända tillsatser. Materialet kan bestrykas på bland annat papper, kartong och plast. I den pilotanläggning som nu startats ska tillverkningsprocesserna utvecklas. Eventuellt väntar sedan industriell produktion.

– Vi ska ha en så effektiv anläggning som möjligt innan vi tar beslut att bygga en fullskalig anläggning för att kunna sälja vår produkt kommersiellt. Lyckas vi med detta så är det positivt för svensk industri, för här finns både råvaran och kunnandet, säger Håkan Grubb, vd på Xylophane, i ett pressmeddelande.

På företagsinkubatorn Chalmers Innovation där bolaget bedrivit verksamheten bedöms Xylophanes chanser att lyckas kommersiellt vara goda, även om det kan ta tid.

– De har en lång resa kvar innan de kan slå igenom stort på den kommersiella marknaden, men de har väldigt goda chanser att lyckas. Deras material, som är förnybart, kan ersätta aluminium och oljebaserade material som plast. Det är en viktig konkurrensfördel, anser Olle Stenberg, vd på Chalmers Innovation, i pressmeddelandet.

Pilotanläggningen har byggts med stöd av en nyemission 2009 som inbringade 34,5 miljoner kronor. En fullskaleanläggning bedöms kosta ytterligare 100 miljoner kronor.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.