söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

6 uppfinningar som kan lösa vattenbristen

Publicerad: 2 september 2016, 09:44

Världsvattenveckan är över. Edie.net avslutar bevakningen med att presentera sex uppfinningar som syftar till att lösa världens vattenproblem.

Ämnen i artikeln:

Dricksvatten

Idag avslutas World Water Week. Under veckan som gått har forskare, uppfinnare och beslutsfattare från hela världen samlats i Stockholm för att diskutera bristen på rent dricksvatten, ett problem som enligt FN idag drabbar 500 miljoner människor. Nätpublikationen Edie avslutar sin bevakning av Water Week med att uppmärksamma sex uppfinningar som kan hjälpa till att lösa vattenbristen i framtiden.

Duschar som spar vatten

Företaget Consumer Electronics Show i Las Vegas har skapat ett duschsystem som talar om för användaren när man överstiger ett visst antal liter vatten. Orbital Systems är ett annat innovativt företag som lanserat en dusch som kan ge vattenbesparingar på 90 procent och elbesparingar på 80 procent.

På marknaden finns dessutom ett antal duschmunstycken som med färg, ljud eller grafik visar när den som duschar använder för mycket vatten.

3761877701_a3858973a7_z

Vatten från solen

2016 lanserades projektet “Land Art Generator Initiative” där arkitekter och designers uppmanades att utforma installationer som var estetiskt tilltalande, och samtidigt bidrog till att lösa problemen med beroendet av fossila bränslen och bristen på dricksvatten.

En av finalisterna blev The pipe, en flytande skulptur utanför kusten i Santa Monica, Kalifornien. Skulpturen fungerar som en elektromagnetisk avsaltningsstation som drivs på solenergi. Den ser ut som en flytande silvertub och kan generera 10 000 Mwh och ungefär 1, 5 miljarder liter rent dricksvatten varje år. Skulpturen har designats av det kanadensiska energibolaget Abdolaziz Khalili and Associates.

2016-land-art-generator-initiative-the-pipe-khalili-engineers-designboom-03

Silverklot i havet

Bredvid the Pipe kan man se ett annat av bidragen i tävlingen. The Clean Orb är en energigenererande jätteballong som drivs på solenergi. Ballongen, som sitter i slutet på en gångväg längs en pier, kan dessutom producera cirka 1,7 miljoner liter dricksvatten årligen. Skulpturen använder solenergi för att driva ett cirkulationssystem för vatten som sugs in i klotet. Väl inne i ballongen avsaltas vattnet genom att kondenseras innan det filtrerars genom en fontän under ballongen. Den energi som The Orb producerar går in i stadens elnät. The Orb har designats av det sydkoreanska företaget Heerim Architects.

Cq91DLjXYAA8OMU

Tar till vara på dagg och dimma

Warka Water Tower togs i drift i Etiopien redan i maj 2015 och har redan vunnit flera priser. Tornet kan producera vatten ur luften genom ett återvinningsbart nät som spänts upp över en bamburam och kopplats till en vattentank. Tornet fångar upp vatten från regn, dimma och dagg och kan monteras upp och ner på bara någon dag. Tornet är också utformat för att erbjuda skugga. Warka Water Tower har designats av den italienska firman Architecture and Vision som kommer att påbörja en mer storskalig tillverkning 2019.

WW_DW_IL_V3.2_HowFunctions_151102_WP_12

Rena vatten med ett sugrör

The LifeStraw concept  är en dansk innovation som skapats av ett gäng teknikkunniga millenials. De har tillverkat ett sugrör, bestående av ett ihåligt fibermembran, som tar bort 99, 9 procent av vattenburna bakterier och parasiter. Sugröret kostar runt 400 kronor och kan rena upp till 1000 liter under sin livscykel.

we go to extremes to demonstrate confidence in the donations we distribute (life straws demonstrated here)

Surfa på nätet och drick ur haven.

Cleantech-företaget Watley samlar just nu in pengar för att skapa världens största soldrivna dator. Tanken är att den 40 meter långa datorn ska generera 4420 liter rent dricksvatten per dag, samtidigt som den ska erbjuda internetuppkoppling och en möjlighet för 3000 personer att ladda sina teknikprylar.

Screen Shot 2016-09-02 at 12.47.47

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev