Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Åklagare: Miljöbrott bakom vattenparasiten i Östersund

Publicerad: 30 november 2010, 09:00

En magparasit i det kommunala dricksvattnet i Östersund har gort 2000 personer magsjuka. Nu inleder åklagare en förundersökning om miljöbrott.


Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Efter att analyser gjorts visade det sig att det var magparasiten cryptosporidium som gjort 2000 Östersundsbor magsjuka. Parasiten spreds med det kommunala dricksvattnet och miljöåklagare Christer B Jarlås misstänker nu att ett miljöbrott begåtts, rapporterar TT.
– Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten. Det som skett gör att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft tillräcklig kontroll på sin verksamhet och på så sätt orsakat denna förorening, säger han till TT.

Nu arbetar polisen i Jämtland med att klarlägga hur parasiten kommit ut i dricksvattnet. Christer B Jarlås säger till TT att straffvärdet kommer att vara "mycket, mycket högt" om utredningen leder till lagföring.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.