Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Aktivister inför ministermöte: Stoppa överfisket nu

Publicerad: 16 december 2019, 12:17

Aktivister utanför EU:s fiskeministermöte utklädda till ”ocean avengers” menar att EU:s fiskeministrar kan göra sig själva till superhjältar på två dagar.

Foto: Our Fish


EU:s fiskepolitik skulle stoppa överfisket, men det har inte skett. Inför fiskeministrarnas möte den 16-17 december kräver nu aktivister och EU-medborgare att de gör verklighet av planerna inför målåret 2020 - och därmed även vidtar en akut klimatåtgärd.


Mer än en halv miljon namnunderskrifter ska enligt aktivisterna ha överlämnats till EU:s fiskekommissionär Virginijus Sinkevičius och den finländske ministern Jari Leppa som företräder det finländska ordförandeskapet i EU-rådet. Bakom namninsamlingen står ett antal miljöorganisationer inriktade på hav och fiske. Undertecknarna kräver att EU:s medlemsländer gör allvar av sina planer på att följa forskarnas råd för fisket och alltså inte ägna sig åt överfiske. Ett löfte som enligt EU:s gemensamma fiskepolitik ska vara infriat 2020 – alltså om drygt två veckor.

”Den här veckan skulle EU:s ministrar kunna gå från noll till att bli superhjältar genom att erkänna kraven från en halv miljon EU-medborgare att sluta med överfisket. Det här är deras chans att vidta akuta och effektiva klimatåtgärder för att skydda havet – vår viktigaste allierade i kampen mot klimatförändringar”, säger Rebecca Hubbard på Our Fish i en kommentar.

Enligt henne bör ministrarna ta det här tillfället i akt att göra allvar av FN:s globala  hållbarhetsmål som ska vara uppnådda till 2020, något som EU-rådet självt nyligen uppmanat till.

Enligt Gonçalo Carvalho, chef på organisationen Sciaena, är fortfarande 40 procent av de nordatlantiska fiskebestånden överfiskade trots att överfisket skulle upphöra senast år 2020. Något som gör att fiskeministrar nu kan vara tvungna att ta ännu tuffare beslut för fiskar som torsken.

”Fiskeministrar måste sluta försöka förhandla om naturens gränser, visa politiskt mod och använda vetenskapliga råd för maximalt hållbara fiskekvoter utan ytterligare dröjsmål”, säger han i en kommentar.

Enligt Monica Verbeek, chef för Seas At Risk, är ett friskt hav med ett rikligt djurliv kapabelt att sakta ner klimatförstöringen avsevärt.

”Fram tills i dag har det djupaste avtrycket på den marina miljön kommit från fisket – att upphöra med överfiske är en snabb, genomförbar åtgärd som kommer att återställa fiskpopulationer, skapa mer motståndskraftiga ekosystem, minska koldioxidföroreningen och öka koldioxidinfångningen, samt leverera ett mer lönsamt fiske och blomstrande kustsamhällen. EU:s fiskeministrar kan leverera akuta klimatåtgärder genom att sätta fiskekvoter inom vetenskapliga gränser för 2020 den här veckan”, säger hon i en kommentar.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.