Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Amerikansk miljöforskare får vattenpriset

Publicerad: 22 Mars 2011, 09:55

Han är miljöforskaren som hyllats för sin banbrytande forskning om samspelet mellan mänsklig miljöpåverkan och sjöars ekosystem. Nu får han Stockholm Water Prize.


Ämnen i artikeln:

Stockholm International Water Institute

Den 59-åriga professorn Stephen R. Carpenter är känd som en av världens mest inflytelserika miljöforskare inom ekologi. Genom att kombinera teoretiska modeller och storskaliga sjöexperiment har han ökat förståelsen för sötvattensmiljöer och hur sjöars ekosystem påverkas av människor och det omgivande landskapet, skriver Stockholm International Water Institute, som delar ut priset.
– Professor Carpenter tillhör de absolut främsta inom sitt område och har bidragit till att forma den ekologiska forskningen internationellt. Hans arbete spänner över flera ämnesområden och ligger till grund för konkreta metoder för att förvalta sjöar, skriver nomineringskommittén i sin motivering.

Carpenter
är mest känd för sin forskning om den så kallade trofiska kaskaden i sjöar. Den innebär att om man påverkar en art i ett ekosystem så fortplantar sig effekten uppåt eller nedåt i näringskedjan. Till exempel kan utfiskningen av en rovfisk leda till att mängden planktonätande småfisk ökar. Och med mindre djurplankton, som livnär sig på alger, ökar tillväxten av alger och därmed risken för algblomning. Samspelet mellan arterna kan på så sätt förstärka de negativa effekterna av övergödning.

Carpenter kommer att motta priset av kung Carl Gustaf vid en ceremoni den 25 augusti, under den årliga Världsvattenveckan.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.