Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Amerikansk tonåring får vattenpris för mobiluppfinning

Publicerad: 24 Augusti 2011, 08:20

På tisdagen delade kronprinsessan Victoria ut årets Stockholm Junior Waterprize till en lycklig vinnare.


Ämnen i artikeln:

World Water Week

Det blev Alison Bick från USA som blev den lyckliga mottagaren av 2011 Stockholm Junior Water Prize. Alison Bick fick priset för att hon utvecklat en metod för att testa vattenkvalitet med hjälp av en mobiltelefon. Metoden är både portabel och extremt kostnadseffektiv.

Alisons lösning kombinerar mikrofluidik, mobiltelefoner och kemiska indikatorer för att mäta vattenkvalitet. Metoden mäter inte bara bakterieinnehållet i vatten, den gör det snabbare och upp till 200 gånger billigare än standardmetoder för den här typen av mätning. Det som kanske är det mest fantastiska i den här historien är att Alison Bick bara är 17 år, och att hon arbetat med metoden sedan hon var 13. När hon var 13 utsattes henes region för översvämningar och medier varnade för att dricka kranvatten. Hon började då fundera på om man själv kunde mäta vattenkvalitet med hjälp av saker man hade hemma.

Stockholm Junior Water Prize samlade i år 9000 bidrag från 28 länder."Årets vinnande projekt bygger verkligen på tänkande utanför boxen för att lösa ett viktigt verkligt problem som är relevant  både för utvecklings- och utvecklade länder" skriver juryn i ett utlåtande. Ceremonin genomfördes på tisdagkvällen på World Water Week i Stockholm och Alison Bick mottog priset direkt från kronprinsessan Victoria.
– Det har varit otroligt fascinerande att prata med alla deltagare från alla olika länder. Det här är något jag aldrig upplevt tidigare. Det är jättekul att vinna en så här prestigefull tävling och förhoppningsvis kommer jag att kunna hålla kontakten och samarbeta med de andra deltagarna i framtiden, säger Alison Bick efter att hon tagit emot priset.

Ett hedersdiplom delades också ut till Prasan Warnakula från Sri Lanka för hans projekt "From pollutant to pulp: Industrial symbiosis of textile finishing, paper recycling and pulp production".

Övriga deltagare i tävlingen fick nöja sig med ett diplom och en handskakning med kronprinsessan.
.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

World Water Week

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.