Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Analys: Jättesmäll hotar Vattenfall

Publicerad: 26 maj 2015, 07:08

Vattenfall kan i år, om det vill sig riktigt illa, tvingas göra nedskrivningar på 60 miljarder kronor, enligt källor till SvD.


Ämnen i artikeln:

KolKärnkraftVattenfall

Det helstatligt ägda energibolaget har under 2014 redovisat mångmiljardförluster. Men det är bara en krusning på ytan av vad som i värsta fall väntar. Enligt SvD Näringsliv kan Vattenfall få göra nedskrivningar på 15 miljarder kronor för svensk kärnkraft, 30 miljarder kronor för den tyska brunkolen och 15 miljarder kronor för Nuon. Totalt 60 miljarder kronor.

I dag äger Vattenfall fyra kärnkraftsreaktorer i Ringhals, tre på Forsmark och tre i Tyskland. Två av reaktorerna står i dag stilla.

– Planerna på en tidigare stängning av Ringhals 1 och 2 aktualiserar nedskrivningarna ytterligare. Eon skrev nyligen ner värdet på sin svenska kärnkraft med 8 miljarder kronor. Då ska man komma ihåg att Vattenfall har ett nästan dubbelt så stort kärnkraftsprogram som tyska Eon, säger Ingvar Mattsson, filosofie doktor inom energiområdet och finansanalytiker på Swedbank, till SvD.

Vattenfalls nya miljömål rimmar inte bra med den omstridda brunkolen i Tyskland. Inom EU finns en stor vilja att minska kolkraften. Experter bedömer att Vattenfall inte slipper undan nedskrivningar för den tyska brunkolsverksamheten vid en försäljning.

– Det är inte frågan om, utan med hur mycket Vattenfall kommer skriva ner den tyska brunkolsverksamheten. Det är uppenbart att man kommer tvingas sälja till reapris, säger Jonas Almquist, fristående energiexpert till Svenskan.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

KolKärnkraftVattenfall

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.