Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Antibiotikaresistenta bakterier hittade i svenska vattendrag

Publicerad: 16 juni 2020, 09:14


För att få stopp på antibiotikaresistensen räcker det inte att begränsa förskrivningen av antibiotika. En ny avhandling visar på vikten av att avloppsvatten från både sjukhus och reningsverk är fritt från bakterier innan det släpps ut i vattendrag.


Under tre år har forskaren Faisal Ahmad Khan och hans kolleger vid Örebro universitet tagit prover i bland annat Hemfjärden i Hjälmaren och Svartån. De hittade antibiotikaresistenta bakterier både i Svartån och i avloppsvattnet från reningsverk.

Det handlar om ESBLcarba-producerande bakterier, eller CPE-bakterier, som är resistenta även mot de nya typer av antibiotika som används för att bekämpa multiresistenta bakterier. 

”Den här typen av bakterier står högst upp på WHO:s lista över bakterier som utgör ett hot i framtiden” säger Faisal Ahmad Khan, i en kommentar. 

Det är första gången som sådana här bakterier och gener har hittats i vattenmiljöer som åar och sjöar i Sverige.

”Det visar att reningsprocessen av avloppsvatten måste bli mer effektiv, om vi ska ha chans att minska eller stoppa spridningen av antibiotikaresistens”, säger Faisal Ahmad Khan, som i dag lägger fram sin avhandling i ämnet. 

Faisal Ahmad Khan och hans kolleger har också studerat hur de antibiotikaresistenta bakterierna och generna förändras när de finns i vatten under flera generationer och hur de reagerar på förändringar i temperatur.

De kunde se att resistensen ökade vid en vattentemperatur på 25 grader jämfört med 17 grader, som är medeltemperaturen för ytvatten i Svartån på sommaren. 

”Det är oroväckande, eftersom det innebär att antibiotikaresistensen riskerar att öka i takt med den globala uppvärmningen”.

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News