Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

”Arbetet för renare hav börjar på land”

Publicerad: 22 Mars 2016, 07:42

Foto: Riksdagen

DEBATT Vi fortsätter att sätta press på regeringen om begränsningar av mikroplaster, skriver riksdagsledamöterna Johan Hultberg och Jesper Skalberg Karlsson, från Moderaterna.


Sveriges kust är en av Europas längsta, med en längd på 24 000 kilometer och med gräns mot Östersjön, Kattegatt och Skagerrak. I dag, på världsvattendagen, är det värt att uppmärksamma.

Havs- och vattenmiljön är oerhört viktig. För människorna som bor nära, för dricksvattnet och för lantbruket. Därför har den också varit ett prioriterat område för Moderaterna under lång tid. I Alliansregeringen gjorde vi flera viktiga insatser på detta område, bland annat genom att inrätta Havs- och vattenmyndigheten och genom bildandet av Sveriges första marina nationalpark – Kosterhavets nationalpark. På EU-nivå var Sverige en stark pådrivande kraft för reformeringen av EU:s gemensamma fiskeripolitik liksom för förbudet mot fosfater i tvätt- och maskindiskmedel.

I dag ser vi hur det marina skräpet är ett stort och växande problem. Det förtjänar att tas på största allvar. Bara i Nordsjön dumpas årligen 20 000 ton skräp och i världshaven beräknas det handla om minst sex miljoner ton skräp – varje år. I Sverige är västkusten särskilt drabbad, där mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter skräp årligen flyter i land. Den största delen av det marina skräpet utgörs av plastföremål som naturen inte klarar av att ta hand om och som istället bryts ned till mikroplaster. Det får allvarliga konsekvenser, för människa och miljö, när mikroplasterna tar sig upp igenom näringskedjan till fisk och skaldjur.

Riksdagen riktade år 2015 ett tillkännagivande till regeringen om att stärka arbetet för att minska det marina skräpet. Naturvårdsverket fick därefter i uppdrag av regeringen att identifiera och föreslå åtgärder mot utsläpp av mikroplaster i havet. Det är mycket välkommet, och vi moderater fortsätter att sätta press på regeringen om begränsningar av mikroplaster.

Men för att nå verklig framgång i arbetet för friskare hav krävs internationellt samarbete. Under Alliansregeringen var Sverige ordförande i Helsingforskommissionen, HELCOM. Där drev Sverige bland annat på för genomförandet av Baltic Sea Action Plan, och tillsammans med Finland har vi skapat en fond som finansierar miljörelaterade åtgärder för bättre havsmiljö. Det arbetet behöver fortsätta och intensifieras.

Lägg därtill att EU, vår bästa plattform för internationell miljöpolitik, behöver se till att den egna havsmiljöstrategin efterlevs och värnas av samtliga länder. Sverige ska självklart ta sitt ansvar, och för detta har Moderaterna en rad förslag. För att stödja lokala vattenvårdsåtgärder införde vi det så kallade LOVA-stödet. Nu vill vi höja anslaget till LOVA och dessutom bredda det så att LOVA även kan stödja strandstädning och andra åtgärder som syftar till att minska problemen med marint skräp.

Svenska kustkommuner kan inte ensamma bära bördan av andra länders marina skräp. Här behöver Sverige lyfta frågan på EU-nivå för att komma i hamn med verkningsfulla åtgärder. Inte minst för att minska de totala avfallsmängderna i Europa. Det allra mesta av det marina skräpet kommer nämligen från landbaserade källor. Arbetet för renare hav börjar på land.

I dag är det världsvattendagen, och det är värt att uppmärksamma. Vårt land är beroende av såväl sitt rena dricksvatten, som vårdade stränder och ett friskt hav. Därför kommer vi i Moderaterna fortsätta driva på för en kraftfull och effektiv havs- och vattenmiljöpolitik.

Johan Hultberg (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson
Jesper Skalberg Karlsson (M), miljö- och jordbruksutskottet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.