Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Avloppsvatten blir el

Publicerad: 27 juli 2010, 15:15

Med en turbin inbyggd i avloppsledningen genererar HighDro Power elektricitet från avloppsvatten i höghus.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Tom Broadbent, som studerar industridesign vid De Montfort University i Leicester, har kommit på ett nytt system, kallat HighDro Power, för att generera små mängder el från avloppsvatten. Den enkla men smarta idén går ut på att ta vara på den energi som uppstår då vatten från toaletter, duschar och kök rinner ner i rören. Det är samma princip som vid en kraftverksdamm, fast i betydligt mindre format.

– Inspirationen till HighDro Power var bokstavligen ett eureka-ögonblick som inträffade när jag tömde badkaret på ett hotell och upptäckte att vattnet rann ut väldigt snabbt och kraftfullt. Det verkade logiskt att utnyttja denna energi för att skapa grön elektricitet, säger Broadbent till Business Green.

Enligt Broadbents beräkningar skulle systemet kunna minska ett sjuvåningshus årliga elkostnader med 926 pund (cirka 10 400 kronor). Nästa steg blir att testa systemet i en riktig byggnad.

Broadbent är redan nominerad till ett antal olika designutmärkelser.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.