Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Avsaltat havsvatten löser vattenbrist på Öland och Gotland

Publicerad: 16 augusti 2016, 06:00

Vattenbrist har varit ett stort problem i delar av östra Sverige under sommaren. Värst drabbade är Öland och Gotland där grundvattennivåerna inte varit så låga sedan mätningarna började på 1960-talet. Och problemen är långt ifrån…


Ämnen i artikeln:

DricksvattenGotland

Vattenbrist har varit ett stort problem i delar av östra Sverige under sommaren. Värst drabbade är Öland och Gotland där grundvattennivåerna inte varit så låga sedan mätningarna började på 1960-talet.

Och problemen är långt ifrån över. Susanne Pettersson, VA-chef på Gotlands kommun säger till Aktuell Hållbarhet att situationen blir allt svårare för varje vecka. Om det inte börjar regna snart kommer man få ransonera vattnet på ön.

– Redan i februari kunde vi se att vi inte hade tillräckligt med vatten. Det ledde till extremt tidiga bevattningsförbud utan dispans, tidigare har vi gett dispans till idrottsplatser.

–Nu under sommaren har vi gått ut med en stor kampanj i tidningar och på gotlandsfärjorna för att berätta om vattenbristen. Vi har också sänkt trycket så att det är så lite vatten som möjligt i ledningsnätet. Det sista steget skulle vara att ransonera vattnet.

Kan man säga något om hur situationen kommer att se ut nästa sommar?

– Det är väldigt ont om nederbörd på Gotland och så har det varit de senaste åren. Vi har ett års underskott på regn. Hittills har vi haft ett år som inte alls varit normalt när det kommer till nederbörd och då blir det tufft eftersom det innebär att vi måste ha dubbelt så mycket nederbörd för att känna oss trygga nästa år. Det finns dessutom ingenting som tyder på att hösten skulle bli mindre torr än fjolårets så jag tror att nästa sommar blir ännu värre.

Vad kan man göra för att lösa situationen?

– Vi har startat en kommunal avsaltningsanläggning på Östergarnslandet som förser vattenverket med avsaltat havsvatten. I våras tog vi beslutet att bygga en mycket större anläggning i Kvarnåkershamn söder om Visby. Den ska klara av att avsalta 5000 kubikmeter om dygnet.

– Den kommer inte att stå färdig förrän 2018, så Öland hinner före med sin avsaltningsanläggning i Mörbylånga som blir klar redan nästan sommar. Det innebär att även nästa sommar blir väldigt tuff för oss. Vi funderar över hur vi ska lösa situationen då.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

DricksvattenGotland

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.