Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Avslöjande: Danskt tjuvfiske på svenskt vatten

Publicerad: 25 augusti 2010, 06:25

Det är miljöorganisatinonen Greenpeace som avslöjar att danska yrkesfiskare kontinuerligt bottentrålar på svenskt vatten – på områden där det råder totalt fiskeförbud.

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Enligt Greenpeace pågår det ett omfattande svartfiske i Kattegatt som dokumenterat flera överträdelser från danska yrkesfiskare sedan början av mars. Bevisen finns både i loggar från GPS-spårning och i videoupptagningar.
– Vi har kunnat visa att det pågår ett intensivt svartfiske i Kattegatt, i ett område som Danmark och Sverige gemensamt stängt för att rädda den akut hotade Kattegattorsken. Men trots att även svensk och dansk kustbevakning vid upprepade tillfällen tagit danska yrkesfiskare på bar gärning i området, har ansvariga politiker ännu inte reagerat, säger Jan Isakson som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Foto: Greenpeace

Problemet är enligt Greenpeace känt av svenska Fiskeriverket och nu kritiserar organisationen jordbruksminister Eskil Erlandsson för at than inte agerat i frågan.
– Antingen har jordbruksministern en ytterst bristfällig kommunikation med de tjänstemän som ska se till att hans politiska beslut efterlevs, eller så väljer han att tiga för att sanningen är obekväm. Hur det än är behöver den svenska regeringen nu omedelbart se till att få stopp på det danska svartfisket, säger Jan Isakson.

Greenpeace kräver också att övervakningen av skyddade havsområden blir bättre och att avslöjade svartfiskare omedelbart förlorar sina licenser att fiska.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev