Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Axel Wenblad: Så ska havet planeras

Publicerad: 9 december 2010, 11:04

Havsplaneringsutredaren Axel Wenblad lämnade igår sitt förslag om fysisk planering av havet.


Ämnen i artikeln:

PolitikAxel WenbladHav

Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad har fått i uppdrag att utreda hur havet fysiskt ska planeras. Planerna behövs enligt regeringen då miljötillståndet i havet inte är långsiktigt hållbart, samtidigt som trycket på havets resurser ökar. Igår, onsdag, lämnades utredningen till regeringen.

I utredningen föreslås bland annat att man ska ta fram havsplaner för tre områden – Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Ansvaret för planeringen ska ligga på den  nya Havs- och vattenmyndigheten som bör samarbeta med länsstyrelserna längs kusten.

Havet måste planeras, enligt regeringen.

Utredaren föreslår också att andra myndigheter samt miljö- och intresseorganisationer ska bidra med underlag och medverka i planeringsarbetet. Utredaren föreslår att en ny lag träder i kraft den 1 januari 2012.

I ett pressmeddelande från regeringen konstaterar man att intresset för havsplanering växer internationellt, och att utredningen och dess förslag "ger Sverige förutsättningar att ligga i framkant inom EU och få ett modernt system för planering av haven".
– För Sverige, som har EU:s längsta kuststräcka, är det ett särskilt ansvar att planera och förvalta havsresurserna. Utgångspunkten är att vi måste se till att ekosystemen fungerar väl. Havsplanerna kommer att vara ett viktigt verktyg för att uppnå våra nationella miljömål och EU:s mål om god miljöstatus i haven år 2020, säger utredaren Axel Wenblad i pressmeddelandet.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikAxel WenbladHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.