Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Bioenergi större än kärnkraft och vattenkraft tillsammans

Publicerad: 4 september 2009, 06:20

En kortsiktsprognos från Energimyndigheten säger att svensk bioenergi kommer att tillföra 125 TWh till den svenska energiförsörjningen i år. Det är 1 TWh mer än vad kärnkraften och vattenkraften beräknas tillföra – som tillsammans levererarr 124 TWh.


Ämnen i artikeln:

Bioenergi

Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, är man glada över nyheten och menar att en milstolpe nåtts. Bioenergins tillväxt i Sverige har gått snabbt. I slutet av 1970-talet tillförde bioenergin omkring 40 TWh/år. Redan 1986 var bioenergitillförseln större än vattenkraftsproduktionen med 65 TWh. Året därpå gick man också om kärnkraften.

På Svebio menar man också att bioenergins tillväxt i Sverige är viktigt föra att landet ska nå utsatta klimatmål.
– Bioenergins stadiga tillväxt är den viktigaste komponenten i utvecklingen av ett hållbart energisystem för Sverige, Gustav Melin som är vd på Swebio.

Bioenergin har enligt Svebio under de senaste 20 åren växt med i snitt 3,3 TWh per år. Om man ställer det mot oljeanvändningen så motsvarar det en minskad oljeanvändning på 6 400 kubikmeter i veckan.
– Den ökade användningen av biobränslen är den viktigaste förklaringen till att Sverige kunnat minska utsläppen av växthusgaser med 9 procent sedan 1990, samtidigt som den svenska ekonomin växt med 49 procent. Bioenergianvändningen har under samma period ökad med 74 procent, säger Gustav Melin.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Bioenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News