Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Bioenergi större än kärnkraft och vattenkraft tillsammans

Publicerad: 4 September 2009, 06:20

En kortsiktsprognos från Energimyndigheten säger att svensk bioenergi kommer att tillföra 125 TWh till den svenska energiförsörjningen i år. Det är 1 TWh mer än vad kärnkraften och vattenkraften beräknas tillföra – som tillsammans levererarr 124 TWh.


Ämnen i artikeln:

Bioenergi

Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, är man glada över nyheten och menar att en milstolpe nåtts. Bioenergins tillväxt i Sverige har gått snabbt. I slutet av 1970-talet tillförde bioenergin omkring 40 TWh/år. Redan 1986 var bioenergitillförseln större än vattenkraftsproduktionen med 65 TWh. Året därpå gick man också om kärnkraften.

På Svebio menar man också att bioenergins tillväxt i Sverige är viktigt föra att landet ska nå utsatta klimatmål.
– Bioenergins stadiga tillväxt är den viktigaste komponenten i utvecklingen av ett hållbart energisystem för Sverige, Gustav Melin som är vd på Swebio.

Bioenergin har enligt Svebio under de senaste 20 åren växt med i snitt 3,3 TWh per år. Om man ställer det mot oljeanvändningen så motsvarar det en minskad oljeanvändning på 6 400 kubikmeter i veckan.
– Den ökade användningen av biobränslen är den viktigaste förklaringen till att Sverige kunnat minska utsläppen av växthusgaser med 9 procent sedan 1990, samtidigt som den svenska ekonomin växt med 49 procent. Bioenergianvändningen har under samma period ökad med 74 procent, säger Gustav Melin.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Bioenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.