torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Biologisk mångfald och illegalt fiske i fokus under FN:s havskonferens

Publicerad: 27 juni 2022, 09:51

Illegalt fiske i marina skyddsområden är i dag ett stort problem.

Foto: Getty Images

I dag måndag inleds FN:s globala havskonferens i Lissabon, Portugal. Marina skyddsområden i områden utanför nationell jurisdiktion är en av frågorna på agendan.

Ämnen i artikeln:

FnHavFiske

KT


I dag måndag startar FN:s havskonferens i Lissabon, Portugal. Konferensen, som samlar deltagare från 200 länder, pågår till den 1 juli och i fokus står FN:s globala mål om att bevara och nyttja haven och de marina resurserna hållbart.

Som en del i en rad viktiga globala möten under året, bedöms konferensen utgöra ett slags ”halvtidsögonblick” för den internationella havspolitiken.

Enligt ett utkast till mötesdeklaration som nyhetsbyrån Ends tagit del av, är medlemsländerna ”djupt oroade över den globala nödsituationen som havet står inför”.

”Vi måste mobilisera våra globala partners för att uppnå hållbar havsförvaltning och friskt marint liv runtom i världen”, sade EU:s kommissionär för miljö, hav och fiske Virginijus Sinkevičius i ett uttalande inför konferensen.

Högt på EU:s agenda står fortsatta samtal om att upprätta marina skyddade områden i områden utanför nationell jurisdiktion, så kallade BBNJ. Nästan två tredjedelar av världens hav utgörs av så kallade BBNJ:s och för att skydda den biologiska mångfalden i dessa krävs enligt EU en kollektiv global strategi. 

Vid mötet väntas medlemsländerna och det civila samhället också göra fler åtaganden för att förhindra illegalt, orapporterat och oreglerat (IUU) fiske, rapporterar Ends. De skenande utsläppen från sjöfarten kommer sannolikt också att diskuteras.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev